Vol-au-vent cu cremă de mascarpone și zmeură

O combinație între două ingrediente extrem de versatile: aluatul foitaj și crema de brânză Mascarpone cu frișcă.

107

110

118

Foitajul îl puteți cumpăra „de-a gata”, există numeroase mărci de aluat franțuzesc foitaj (incorect denumit foietaj), dar dacă sunteți mai mult decât exigenți în ceea ce privește preparatele și semipreparatele culinare din comerț, sunteți liberi să vi-l preparați singuri, ca aici, sau aici. Sunt două rețete provenite de la maestre într-ale bucătărelii: Laura Laurențiu și Oana și Diana de la Savori Urbane.

Pentru crema de mascarpone cu frișcă e nevoie de puțină muncă, dar nu prea multă: va trebui să bateți niște smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime) cu mascarpone și cu puțin zahăr.

211

213

202

_103

Restul e joacă de copii.

Ce vă trebuie?

  • 2 foi de aluat foitaj
  • 1 ou
  • 300 – 400 g cremă de mascarpone cu frișcă (vezi aici cum se prepară)
  • 200 – 300 g zmeură proaspătă
  • Câteva frunzulițe de mentă pentru ornat

Cum procedați?

Preîncălziți cuptorul la 180 – 200˚C.

Tăiați foile de aluat în pătrate cu latura de 10 cm. Ar trebui să obțineți câte 12 pătrate din fiecare foaie.

101

Tapetați tava mare a aragazului cu hârtie de copt și așezați pe ea 12 pătrate de aluat, distanțate între ele și ungeți-le cu ou bătut.

Din celelalte 12 pătrate decupați câte un pătrat mai mic, cu latura cam de 8,5 – 9 cm. În acest scop puteți folosi forma corespunzătoare din setul de mai jos sau, un pahar cu margini pătrate.

_104

„Ramele” pătrate rezultate așezați-le peste pătratele de foitaj din tavă și pensulați-le cu ou bătut. În felul acesta, cele două straturi de foitaj se vor lipi între ele.

102

Dați tava la cuptor pentru 15 minute (la 200 ˚C) sau 20 de minute (la 180 ˚C). Opțional, mai puteți rumeni suplimentar aluatul încă 1 – 2 minute cu flacără din bolta cuptorului. După ce „tăvițele” din foitaj s–au rumenit, scoateți tava din cuptor și lăsați-le să se răcească vreo 5 minute înainte de a le da jos de pe foaia de copt.

103

104a

După ce s-au răcit complet, cu ajutorul unui poș umpleți coșulețele din foitaj copt cu cremă de mascarpone peste care adăugați câteva fructe de zmeură.

107

105

110

Ornați cu frunze de mentă și păstrați-le la rece.

111

O să vă rămână 12 pătrate mici de foitaj (cu latura de 8 sau 9 cm). Câteva sugestii de valorificare găsiți mai la vale.

Sărățele (tăiați pătratele în trei fâșii de 3  9 sau 2,5  8 cm)

113

Trigoane (îndoiți pe diagonală pătratele înainte de a le da la cuptor, iar după ce s-au răcit puneți peste ele o cremă de vanilie ceva mai consistentă)

201

Cornulețe cu rahat

112

Coșulețe din aluat pe care le puteți coace în forma specială pentru brioșe. După ce se răcesc, le puteți umple cu ce vă poftește inima: cremă de vanilie, frișcă, cremă de frișcă cu mascarpone (cu sau fără adaos de căpșune mărunțite), gem de fructe presărat cu nucă măcinată etc.

203

202

204

_105

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

112

Leave a Reply

Your email address will not be published.