Vișine în suc propriu

visine00Povesteam, într-un alt articol de pe blog, despre tarta cu vișine. Acum, în această perioadă a anului, nu-i nicio (sau nici o – că nici nu mai știu care este forma corectă și recomandată de Academie) problemă, găsiți vișine din belșug. Dar dacă vă vine pofta de-o tartă cu vișine mai la toamnă, ori chiar prin decembrie? Fie folosiți vișine din compot, fie dați o fugă la cel mai apropiat hypermarket (la Cora, de exemplu) și cumpărați niște vișine congelate. Ori puteți să folosiți vișine pe care le-ați conservat cu mânuța voastră, acum când e sezonul lor, conform proverbului “omul gospodar își face iarna car și vara vișine în suc propriu”.

Ce vă trebuie?

  • 2 kg de vișine (cu sâmburi);
  • 0,5 kg zahăr;
  • 6 aspirine (echivalentul a 3 g acid acetilsalicilic).

Cum procedați?

  • După recepția cantitativă și calitativă a vișinelor (studenții și absolvenții de IPA știu la ce mă refer 😉 ) executați sortarea și spălarea acestora – nu-i deloc greu;
  • Acum urmează operațiunea cea mai migăloasă: scoaterea sâmburilor (sau desâmburarea, în limbaj tehnic) – dacă n-aveți un dispozitiv special dedicat acestei operații, puteți utiliza un ac de siguranță sau o agrafă de birou (cu această tehnologie am “dezosat” 2 kg de vișine cam într-o oră);
  • Turnați peste vișine zahărul tos, amestecați bine (cu atenție, fără să sfărâmați vișinele) și lăsați amestecul peste noapte la rece – în acest timp se va separa din vișine o cantitate importantă de lichid, care va dizolva (măcar parțial) zahărul;
  • Pisați aspirinele până când obțineți o pudră pe care o încorporați în amestecul de vișine și zahăr;
  • Amestecul astfel obținut (vișine, sirop de zahăr, aspirină, zahăr nedizolvat) îl treceți în borcane pe care le-ați sterilizat în prealabil (15 minute în cuptor la 160˚C) pe care le închideți etanș.

Borcanele se păstrează la întuneric, într-o încăpere cu temperatură mai coborâtă (cămară, beci etc.). Nu este nevoie să stea la frigider. În acest mod, vișinele rezistă cam 6 – 12 luni (dacă nu le plăcințiți între timp).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.