Vinete şi dovlecei în crustă la cuptor

213Pieţele sunt pline de vinete şi dovlecei. Preţurile se duc în jos văzând cu ochii (azi erau 2 – 3 lei/kg vinetele şi 1,5 – 2 lei/kg dovleceii), aşa că acum e momentul să profitaţi, nu atunci când o să fie +10 lei/kg. Vă spuneam aici cum puteţi pregăti nişte rondele de dovlecel asemănătoare cu dovlecelul pané, dar fără acel exces de ulei pe care şi dovleceii, şi vinetele au tendinţa să-l absoarbă precum un burete. Ceea ce urmează nu diferă prea mult ca tehnologie.

Ce vă trebuie?

  • 1 vânătă (300 – 350 g);
  • 1 dovlecel (250 – 300 g);
  • 2 – 3 ouă;
  • 20 – 30 g parmezan sau Grana Padano (tăiat în cuburi de 1 – 1,5 cm);
  • 2 linguri de fulgi de porumb;
  • 2 linguri de fulgi de migdale;
  • 2 linguri de fulgi de mei;
  • 2 felii de pâine cu secară bine prăjite (sau echivalentul în crutoane sau pesmet);
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline;
  • sare şi piper – după gust.

Cum procedaţi?

  • Dovlecelul (curăţat sau nu) şi vânăta se taie în rondele nu mai groase de 1 cm, se sărează şi se pun pe şervete absorbante – sarea va facilita eliminarea apei;
  • După 15 – 20 minute întoarceţi rondelele pe partea opusă, săraţi şi mai lăsaţi-le încă 15 – 20 de minute la scurs, apoi tamponaţi-le cu şervete absorbante;
  • Între timp: preîncălziţi cuptorul (pe gaz) la 200°C; bateţi ouăle cu sare şi piper; daţi prin robotul de bucătărie parmezanul, pâinea prăjită (crutoanele) şi fulgii, împreună cu ceva sare şi piper.
  • Înmuiaţi în ou rondelele de dovlecel/vânătă, după care tăvăliţi-le prin amestecul obţinut în robot;
  • Aşezaţi rondelele în tava bine unsă cu ulei, într-un singur strat, şi cu oarece distanţă între rondele;
  • Daţi tava la cuptor (l-aţi preîncălzit, da?) pentru 15 – 20 de minute, după care întoarceţi cu o spatulă rondelele pe partea opusă;
  • Mai daţi tava la cuptor încă 10 – 15 minute (până când crusta devine aurie), apoi scoateţi rondelele tot pe hârtie absorbantă, pentru îndepărtarea excesului de ulei.

O să vă iasă nişte „chifteluţe” cu exteriorul crocant şi interiorul moale şi fin (evident dacă legumele nu sunt prea bătrâne, caz în care veţi simţi şi fermitatea seminţelor 😀 ). Se pot servi fierbinţi sau reci, în calitate de antreuri. Merg foarte bine împreună cu tzatziki.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.