Varză murată – NU pentru sarmale!

Dacă sunteți fani sarmale, click aici! În caz contrar, puteți citi mai departe…

Am pus oareșce varză la murat, nu multă, un bidonaș de 10 L (0,01 mpentru tipicari și ingineri), căt să-mi satisfacă poftele de salată de varză de peste iarnă.

_111

_112

_113

O salată de varză murată se potrivește drept garnitură cu varii mâncăruri: cârnați, tochituri, pomana porcului, friptură de purcel – ați prins ideea: merge cu porcu’.

Nu-i greu de făcut:

  • se scoate varza din butoi;
  • se scurge;
  • dacă vi se pare prea sărată, o lăsați în apă peste noapte și abia apoi o scurgeți ( e o chestie științifică, bazată pe presiunea osmotică);
  • se toacă mărunt;
  • se asezonează cu piper negru măcinat (sarea nu mai este necesară) și cu ulei vegetal din belșug (de floarea-soarelui, de măsline, de sâmburi de struguri – după cum vă ține punga).

Cam asta ar fi salata. Până când ajungeți la ea, vă trebuie materia primă: varza dulce. Pe care o tăiați în sferturi (pasul 1); îi scoateți cotorul (pasul 2), apoi o puneți la murat.

_101

O să aveți nevoie de:

  • o sfeclă roșie mică spre medie, curățată și tăiată în sferturi;
  • 2 – 3 rădăcini de hrean, curățate;
  • o legătură de cimbru verde;
  • saramură – o lingură de sare la un litru de apă, până acoperiți toată varza;
  • răbdare – măcar 3 săptămâni, în care, din timp în timp (recomandat: o dată la trei zile), pritociți: scoateți 4 – 6 L de saramură din butoi, scuturați butoiul, apoi turnați în butoi saramura pe care în prealabil ați scurs-o. Nu-i o chestie prea plăcută, toată bucătăria va puți a varză murată. Dar, hei, nimic nu se obține fără sacrificii.

_102

_103

_104

_105

_106

_108

_109

_110

După scurgerea timpului indicat, varza va fi numai bună de sălățit.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

 

One thought on “Varză murată – NU pentru sarmale!

  1. Pingback: Varza murata – NU pentru sarmale! | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.