Dacă sunteți fani sarmale, click aici! În caz contrar, puteți citi mai departe…
Am pus oareșce varză la murat, nu multă, un bidonaș de 10 L (0,01 m3 pentru tipicari și ingineri), căt să-mi satisfacă poftele de salată de varză de peste iarnă.
O salată de varză murată se potrivește drept garnitură cu varii mâncăruri: cârnați, tochituri, pomana porcului, friptură de purcel – ați prins ideea: merge cu porcu’.
Nu-i greu de făcut:
- se scoate varza din butoi;
- se scurge;
- dacă vi se pare prea sărată, o lăsați în apă peste noapte și abia apoi o scurgeți ( e o chestie științifică, bazată pe presiunea osmotică);
- se toacă mărunt;
- se asezonează cu piper negru măcinat (sarea nu mai este necesară) și cu ulei vegetal din belșug (de floarea-soarelui, de măsline, de sâmburi de struguri – după cum vă ține punga).
Cam asta ar fi salata. Până când ajungeți la ea, vă trebuie materia primă: varza dulce. Pe care o tăiați în sferturi (pasul 1); îi scoateți cotorul (pasul 2), apoi o puneți la murat.
O să aveți nevoie de:
- o sfeclă roșie mică spre medie, curățată și tăiată în sferturi;
- 2 – 3 rădăcini de hrean, curățate;
- o legătură de cimbru verde;
- saramură – o lingură de sare la un litru de apă, până acoperiți toată varza;
- răbdare – măcar 3 săptămâni, în care, din timp în timp (recomandat: o dată la trei zile), pritociți: scoateți 4 – 6 L de saramură din butoi, scuturați butoiul, apoi turnați în butoi saramura pe care în prealabil ați scurs-o. Nu-i o chestie prea plăcută, toată bucătăria va puți a varză murată. Dar, hei, nimic nu se obține fără sacrificii.
După scurgerea timpului indicat, varza va fi numai bună de sălățit.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
Pingback: Varza murata – NU pentru sarmale! | Bacău Expres
Pingback: Un pilaf de om comod | Food and beyond…
Pingback: Nürnberger Rostbratwürste – cârnăciori albi bavarezi cu garnituri neconvenționale | Food and beyond…
Pingback: Varză murată călită | Food and beyond…
Pingback: Castraveți murați | Food and beyond…