Cu ultimele căpățâni de varză puse la murat toamna trecută am pregătit o combinație care îmbină armonios acreala verzei murate cu gustul de afumat al jambonului, aroma de busuioc și ușoara iuțeală a cârnaților bucovineni și cu tenta de caramel amărui a berii negre Silva.
- 2 – 4 căpățâni de varză murată (funcție de mărime; să fie cam 1 – 1,2 kg de varză);
- 350 – 400 g jambon afumat;
- 150 g cârnați bucovineni;
- 300 mL bere neagră;
- 1 – 2 linguri de ulei din floarea-soarelui;
- Piper mozaic (alb, negru, roșu, verde) proaspăt măcinat – după gust.
- Puneți varza de cu seară la desărat în apă, iar a doua zi o scurgeți, o mai spălați puțin în câteva ape, o scurgeți din nou și o tocați ceva mai mărișor;
- Într-un ceaun încăpător din fontă (tuci) puneți varza la călit în ulei, la foc potrivit;
- Când varza începe să dea semne că i-ar mai trebui ceva lichid adăugați berea și lăsați-o pe foc mic cam o oră, amestecând din când în când;
- Adăugați piperul (că de sare sigur nu va mai avea nevoie);
- Între timp tăiați jambonul și cârnatul în bucăți potrivite și aruncați-le în ceaunul cu varză;
- Acoperiți și fierbeți totul încet, amestecând, până când varza este bine pătrunsă și scăzută (cam o oră, o oră și jumătate).
Între timp pregătiți o mămăligă și o bere neagră rece – dacă nu mai aveți bere (din diverse motive; de exemplu ați băut-o așteptând să fiarbă varza), o puteți înlocui cu o Fetească Neagră, de exemplu.