Varză dulce la cuptor cu afumături

100Până să puneţi varza la murat, ca s-aveţi cu ce-nveli sarmalele, aruncaţi-vă privirea şi pe acest fel de mâncare („preparat” ar suna prea pretenţios) foarte simplu. În toată simplitatea lui are un „nu-ştiu-ce” care mă atrage. Pe voi nu?

Ce vă trebuie?

  • O varză nouă de aproximativ 1,2 – 1,5 kg;
  • 200 g piept de porc afumat;
  • 200 g cârnat semiafumat;
  • 2 – 3 cepe verzi mai mărişoare;
  • 2 linguri de sare grunjoasă;
  • 2 crenguţe de cimbru proaspăt;
  • 1 linguriţă piper negru măcinat;
  • 2 linguriţe boia dulce;
  • ¼ linguriţă boia iute (sau praf de chilli);
  • 3 – 4 linguri de ulei vegetal (sâmburi de struguri, floarea soarelui, pulpă de măsline);
  • 200 mL vin alb, sec;
  • 400 mL apă.

Cum procedaţi?

  • Curăţaţi varza de frunzele exterioare, tăiaţi-o în 4 şi îndepărtaţi cotorul;
  • Tocaţi ceva mai mărişor sferturile de varză (nu ca pentru salată) şi frământaţi varza tocată cu sarea grunjoasă cam 2 – 3 minute, după care lăsaţi-o să se odihnească vreo 20 de minute;
  • Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o în rondele ceva mai groase, cam de 4 – 5 mm (partea verde o puteţi lăsa în inele ceva mai lungi);
  • Ungeţi o tavă cu pereţi înalţi cu ulei vegetal şi aşezaţi pe fundul acesteia un pat de rondele de ceapă (de preferat doar partea albă);
  • Peste patul de ceapă aşezaţi un strat uniform de varză tocată (cam jumătate din cantitatea totală) pe care aţi scurs-o (stors-o) bine;
  • Adăugaţi crenguţele de cimbru, piperul şi boiaua iute, apoi presăraţi inelele verzi rămase de la ceapă;
  • Adăugaţi restul de varză tocată şi presăraţi deasupra boiaua iute;
  • Preîncălziţi cuptorul pe gaz la 200°C şi daţi tava pentru 30 de minute la cuptor;
  • Scoateţi crenguţele de cimbru, amestecaţi, adăugaţi vinul şi daţi din nou la cuptor până când varza este bine pătrunsă. Mai amestecaţi sporadic şi verificaţi să nu rămână compoziţia fără lichid. Dacă este nevoie, adăugaţi apă în tavă.
  • După încă 60 – 90 de minute varza ar trebui să fie numai bună de mâncat;

Cât timp se perpeleşte varza în cuptor, pregătiţi-i „garnitura”:

  • Tăiaţi pieptul în felii şi cârnatul în 4 bucăţi;
  • Prăjiţi mai întâi pieptul într-o tigaie antiaderentă, fără ulei, până când se rumeneşte şi devine uşor crocant;
  • Scoateţi pieptul şi, în grăsimea rămasă (dacă e prea puţină completaţi cu ulei), prăjiţi bucăţile de cârnat.

Nu vă mai rămâne decât să „montaţi preparatul” – adică să puneţi în farfurie varza aburindă, bucăţile de cârnat şi feliuţele de piept afumat şi prăjit. Nu uitaţi să scoateţi de la rece o licoare neagră irlandeză, care merge perfect pe lângă această combinaţie autohtonă de varză la cuptor cu afumături de şi din porc.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

4 thoughts on “Varză dulce la cuptor cu afumături

  1. Pingback: Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie) | Food and beyond…

  2. Pingback: Varză dulce la cuptor cu afumături | Bacau Expres

  3. Pingback: Food & Beyond – 10 din (aproape) 300 | Food and beyond…

  4. Pingback: Varză dulce cu jambon afumat – rețetă rapidă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.