Varză dulce cu jambon afumat – rețetă rapidă

100Când gătesc varză dulce, îmi place s-o fac în tihnă, la foc mic, ori în cuptor. Ca urmare, procesul tehnologic îmi mănâncă vreo câteva ceasuri bune. Am constatat însă că se poate obține un produs cel puțin la fel de gustos, în mai puțin de o oră, cu puține ingrediente.

Ce vă tebuie?

  • o varză proaspătă de (aproape) 1 kg,
  • 300 – 350 g jambon afumat (pe care-l aveam rătăcit prin măruntaiele congelatorului),
  • o jumătate de ardei gras, mare și roșu,
  • o ceapă roșie potrivită.

În plus, ați mai avea nevoie de:

  • 2 linguri de ulei (din floarea-soarelui ori din sâmburi de struguri),
  • o cutie mică (70 g) de pastă de tomate,
  • un strop de sare și piper,
  • o cană (300 mL) de apă.

Cum procedați?

  • Cât timp se dezgheață jambonul (cam 6 minute în cuptorul cu microunde, pe funcția “decongelare”), spălați și curățați (nu neapărat în această ordine) ardeiul și ceapa, pe care apoi le tăiați în cuburi mici;
  • Tăiați jambonul dezghețat în bucăți ceva mai mari (2 – 3 cm);
  • Aruncați într-o cratiță încăpătoare cuburile de jambon, ceapa și ardeiul, uleiul vegetal și puneți cratița la foc potrivit, amestecând sporadic;
  • Cât se călesc “legumele” (cam 5 – 7 minute, cât să aibă timp ca grăsimea din jambon să se topească parțial, ceapa să se-nmoaie, iar ardeiul să-și elibereze zemurile), tocați varza (după ce în prealabil ați îndepărtat frunzele exterioare și cotorul);
  • Răsturnați varza tocată peste amestecul din cratiță, turnați-i o jumătate de cană de apă, acoperiți totul cu un capac și lăsați totul să fiarbă la foc potrivit, cam 30 – 40 de minute, amestecând (așa, cam pe când vă aduceți aminte);
  • Dacă simțiți nevoia, adăugați și restul de apă; dacă nu, nu;
  • În acest răstimp varza ar trebui să devină comestibilă (nu că n-ar fi și crudă bună de mâncat), așa că puteți să-i dregeți gustul și culoarea cu pastă de tomate, sare și piper;
  • După această “asezonare”, dați deoparte capacul și lăsați să scadă lichidul până când ajungeți la consistența dorită. Nu insistați prea mult, jambonul este deja afumat, nu trebuie să afumați și varza! 🙂

Nu vă mai rămâne decât să vă puneți în blide, să așteptați să se mai răcorească puțin, iar apoi:

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

P.S.: La realizarea acestui preparat am avut o mare responsabilitate, fiind cel desemnat să amestece în cratiță, să pună și să scoată capacul, să adauge apă, să preleveze probe, să regleze flacăra arzătorului. Treburi inginerești, cum s-ar zice 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.