Varză dulce călită, că tot e sezonul

Constat stupefiat că n-am mai scris de multișor pe-aici. Nu pentru că n-aș fi avut ce povesti, ci din lipsă de timp. A fost un concediu bogat și frumos în august, a fost un septembrie încărcat cu deplasări “în interes de serviciu” și  hârțogăraie cât cuprinde, că așa-i la început de an universitar. Au trecut toate (unele chiar prea repede), drept pentru care am revenit în zona de confort (oare o fi comfort? sau doar comfortabil?) numită simplu “Food and Beyond…”. Ce, cum și cât am mâncat în lunile trecute fără postări, vorbi-vom de-acu’ încolo, că iarna se anunță lungă… Deocamdată vreau să vă povestesc despre o mâncărică încropită ceva mai devreme pe axa timpului, undeva prin octombrie 2013. Și atunci, ca și acum, se deschisese sezonul la varză proaspătă.

Ce vă trebuie?

 • O varză mică și îndesată, să tot aibă un kil, un kil și ceva;
 • Un praz verde (fără “adio” în față), nu prea mare;
 • O legătură de cimbru verde și proaspăt;
 • 2 linguri de ulei vegetal – poate fi din cel obișnuit (floarea-soarelui), dar poate fi și ceva mai hipsteresc: din sâmburi de struguri, par egzampăl;
 • Un praf de chilli (adecătelea ardei iute uscat și măcinat);
 • Un praf de piper mozaic (cu accent pe ultima silabă, pentru a nu fi confundat cu religia omonimă);
 • Două (poate trei) prafuri de sare (asta depinde de gustibus et tensio L.);
 • Apă – 2 căni sau 0,0005 metri cubi (cunoscut fiind faptul că într-un metru cub încap cam o mie de litri);
 • Una (poate chiar două) conserve mici (la 80 g bucata) de pastă de tomate cu 24 – 28% S.U. (adică substanță uscată, apud vocabularul inginerului de industrie alimentară).

102

103

Garnitura 1:

 • 5 – 7 felii de șuncă țărănească (sau echivalentul acesteia în porcării afumate)

Garnitura 2:

 • 2 bucăți de cârnat cabanos (înlocuibil cu aproximativ 72,354 g de cârnat de casă, bazat majoritar pe carne de porc, ori combinații gen: porc + vită; porc + oaie; porc + oaie + vită)

Garnitura 3:

 • Măcar 50 mL pălincă, de îngurgitat înainte

Garnitura 4:

 • Niște vin roșu și sec: volumul minim 187 mL, cel maxim echivalent cu 0,7 mL etanol pur per kilogram-corp (calculați voi singuri cât înseamnă asta), întru facilitarea alunecării preparatului prin tractul digestiv.

108

Cum procedați?

Mai întâi, tăiați varza. În sferturi. Eliminați cotorul și frunzele de la suprafață. Tocați-o și sărați-o (de data aceasta, în ordinea pe care v-am indicat-o!). Da, PE CARE și nu CARE  V-AM INDICAT-O (dacă în cartea de identitate vă apare la nume/prenume ceva gen Călin Anton Constantin Popescu-Tăriceanu + 5 – 7 soții, se acceptă și forma fără PE).

101

Lăsați-o la odihnă, câtă vreme căliți prazul. Cam așa:

104

Grijiți-vă să aveți o oală încăpătoare, în care – după ce rumenit-ați prazul în ulei – aruncați fâșiile de varză, ardeiul iute, piperul și legătura de cimbru. Și nu uitați să aruncați în oală vreo două căni de apă – nu de alta, doar ca să nu rezulte varză afumată fără afumătură.

105

106

Ați fiert/înăbușit varza cam 20 de minute. Suficient. Scoateți legătura de cimbru, că și-a făcut datoria, și puneți culoare. Adică pastă de tomate. Nu multă, doar una-două cutii mici (a câte 75 – 80 g cu 24-28% S.U.). Acoperiți și lăsați să se nădușe încă vreo zece minute. Timp în care vă ocupați de garniturile 1 și 2 (cu 3 și 4 este o altă poveste…).

107

Tăiați afumătura în bucăți late cam cât un policar și zvârliți bucățile într-o tigaie încinsă, fără ulei. Lăsați-o să se rumenească frumos, pe toate părțile, cam 5 minute cu totul. Scoateți-o și treceți-o în recipientul cu varza călită.

109

110

În grăsimea rămasă de la rumenirea afumăturii treceți cabanosul pe care în prealabil l-ați tăiat în bucăți nu prea mari: 2 – 2,5 cm. Rumeniți-l și pe dumnealui preț de vreo 3 minute, neuitând să-l întoarceți pe toate părțile. Cam când nu-și mai încape în piele, poate fi trecut cu succes în același recipient cu varza.

111

112

Amestecăm totul, punem un capac peste oală și-o lăsăm (se poate și fără foc) 5 – 10 minute, cât să lege prietenie aromele verzei cu cele ale cărnurilor.

113

Astea fiind zise și făcute, puteți de-acum să treceți mâncărica în blide și să vă aplecați asupra garniturilor 3 și 4…

114

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Varză dulce călită, că tot e sezonul

 1. Pingback: Varza dulce calita, ca tot e sezonul | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.