Varză călită cu fleică, jambon și cârnați

Dacă în toamnă ați fost gospodari sau gospodine, cu siguranță v-ați grijit să puneți varză la murat. Dacă ați fost și chivernisiți, pot pune rămășag că v-a mai rămas ceva varză acră și pentru primăvară. Acum o puteți folosi ca ambalaj (și nu numai) pentru niște sărmăluțe de post, ori o puteți transforma într-o minunată varză călită.

O observație, în special pentru metalurgi: varza se călește printr-un proces puțin diferit față de cel prin care se călește oțelul. Aveți mai la vale procesul prin care se obțin 6 – 8 porții de varză călită, cu mici adaosuri de jambon afumat, fleică și cârnați afumați. Toate de porc.

Ce vă trebuie?

  • 1 căpățână mare (Ø ~ 250 mm) de varză murată;
  • 150 g fleică de porc crudă;
  • 150 g jambon de porc afumat;
  • 150 g cârnat de porc afumat;
  • 400 mL (2 căni mici) de apă;
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui (opțional);
  • ½ linguriță de piper negru măcinat proaspăt;
  • Sare – nu cred că mai este nevoie, găsindu-se suficientă în varza murată și în afumături.

Cum procedați?

Dacă nu ați pus varza la murat deja secționată în emisfere, acum e momentul s-o tăiați în două și să o puneți la desărat în apă călduță (~ 30 ˚C). Lăsați-o cam 30 de minute, schimbând din timp în timp apa.

_101

Cât timp scapă varza de sare, ocupați-vă de „porcării”. Feliați fleica, jambonul și cârnații. Nici prea gros, nici prea subțire. O grosime a feliilor de 3 – 5 mm este numai bună.

_102

_105

Rumeniți mai întâi fleica, într-un strop de ulei (care nu-i obligatoriu), cam 3 minute pe fiecare parte. Dați-o deoparte și puneți-o într-o oală încăpătoare, care va merge la cuptor.

_103

_104

_108

În grăsimea rămasă de la fleică rumeniți puțin și afumăturile: cârnații și jambonul. Nu mult, cam 6 – 8 minute, având grijă să întoarceți bucățile pe toate părțile. Aduceți afumăturile în același vas cu fleica, cu tot cu grăsimea rămasă în tigaia în care ați prăjit cărnurile.

_106

_107

_109

În aceeași oală adăugați varza, pe care în prealabil ați scurs-o și ați tocat-o. Amestecați bine varza cu cărnurile, adăugați 2 căni cu apă, apoi introduceți oala (neacoperită) în cuptorul în prealabil preîncălzit la 180 – 190 ˚C.

_110

_111

După vreo trei sferturi de ceas verificați ce se întâmplă în cuptor și mai mestecați în compoziție. De-acum aveți grijă cam două ceasuri și mai bine să nu se stingă focul. Mai amestecați când vă aduceți aminte (dacă vă aduceți aminte când deja miroase a afumat ori a ars, e prea târziu), și mai gustați varza.

_112

Odată făcută, varza apare schimbată la culoare, devenind ușor arămie. Fleica și jambonul se vor dezintegra în bucăți minuscule, așa că nu le mai căutați. Dacă n-ar fi vizibili cârnații, fără să gustați, ați putea zice că este varză călită de post. 😉

_100

Înainte să gustați din varza asta, mere să vă ungeți gâtlejul cu un deț de pălincă. După ce o gătați de mâncat, clătiți-vă papilele gustative cu un pahar de vin. Vârtos și negru. Ori, pe sistem nemțesc, o bere neagră.

_115

302

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.