Urechi de lemn cu morcov și praz

100Sincer să fiu, nu prea știu unde să încadrez acest preparat. La salate, la garnituri, la feluri de sine stătătoare? Dar cred că acest lucru contează mai puțin.

Ce vă trebuie?

  • 25 – 30 g urechi de lemn (black fungus), deshidratate;
  • 2 morcovi mici;
  • 2 bucăți de praz (partea verde) lungi de 4 – 5 cm și groase de 1,2 – 1,5 cm;
  • 1 lingură de ulei pentru wok (este un ulei ușor aromatizat, în special cu ghimbir, pe care îl găsiți la raioanele cu produse asiatice din majoritatea hypermarketurilor);
  • 1 lingură oțet din orez;
  • 2 linguri de sos de soia.

Cum procedați?

  • În primul rând trebuie să rehidratați ciupercile (urechile) în apă rece (5 – 6 ore), caldă (1 oră), sau fierbinte (15 – 30 de minute). Am mai vorbit despre asta aici;
  • După hidratare ciupercile se scurg și se taie în fâșii late de circa 5 mm, îndepărtând partea lemnoasă (cea cu care erau prinse de copac);
  • Fâșiile de ciuperci se pun într-un bol și se adaugă peste ele oțetul din orez, se amestecă și se țin la îndemână;
  • Prazul se curăță, apoi se taie în baghete subțiri;
  • Morcovul se curăță și se taie în fâșii subțiri, folosind în acest scop dispozitivul special de curățat rădăcinoase, dovlecei, castraveți (nu știu dacă are un nume special, dar sigur o să-l recunoașteți din poza cu morcovii);
  • Se încinge în wok uleiul pentru wok 🙂 ; dacă n-aveți ulei de wok puteți folosi ulei vegetal obișnuit în care căliți câteva bastonașe de ghimbir curățat – când ghimbirul începe să se rumenească îl scoateți și-l aruncați;
  • Căliți la foc mediu spre mare 2 minute prazul în uleiul încins (fără însă a-l bruna);
  • Adăugați urechile de lemn și căliți amestecând încă 2 – 3 minute, timp în care oțetul se va evapora în mare parte;
  • Adăugați fâșiile de morcov și mai căliți încă 1 – 2 minute;
  • Adăugați sosul de soia și amestecați energic pe foc încă vreo 2 minute.

Asta-i tot. Ce-a rezultat în wok am folosit pe post de garnitură la o altă “chinezărie”, vită cu țelină. Cum se încrucișează spata de vită cu rădăcina de țelină o să puteți vedea aici.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.