Sincer să fiu, nu prea știu unde să încadrez acest preparat. La salate, la garnituri, la feluri de sine stătătoare? Dar cred că acest lucru contează mai puțin.
- 25 – 30 g urechi de lemn (black fungus), deshidratate;
- 2 morcovi mici;
- 2 bucăți de praz (partea verde) lungi de 4 – 5 cm și groase de 1,2 – 1,5 cm;
- 1 lingură de ulei pentru wok (este un ulei ușor aromatizat, în special cu ghimbir, pe care îl găsiți la raioanele cu produse asiatice din majoritatea hypermarketurilor);
- 1 lingură oțet din orez;
- 2 linguri de sos de soia.
- În primul rând trebuie să rehidratați ciupercile (urechile) în apă rece (5 – 6 ore), caldă (1 oră), sau fierbinte (15 – 30 de minute). Am mai vorbit despre asta aici;
- După hidratare ciupercile se scurg și se taie în fâșii late de circa 5 mm, îndepărtând partea lemnoasă (cea cu care erau prinse de copac);
- Fâșiile de ciuperci se pun într-un bol și se adaugă peste ele oțetul din orez, se amestecă și se țin la îndemână;
- Prazul se curăță, apoi se taie în baghete subțiri;
- Morcovul se curăță și se taie în fâșii subțiri, folosind în acest scop dispozitivul special de curățat rădăcinoase, dovlecei, castraveți (nu știu dacă are un nume special, dar sigur o să-l recunoașteți din poza cu morcovii);
- Se încinge în wok uleiul pentru wok 🙂 ; dacă n-aveți ulei de wok puteți folosi ulei vegetal obișnuit în care căliți câteva bastonașe de ghimbir curățat – când ghimbirul începe să se rumenească îl scoateți și-l aruncați;
- Căliți la foc mediu spre mare 2 minute prazul în uleiul încins (fără însă a-l bruna);
- Adăugați urechile de lemn și căliți amestecând încă 2 – 3 minute, timp în care oțetul se va evapora în mare parte;
- Adăugați fâșiile de morcov și mai căliți încă 1 – 2 minute;
- Adăugați sosul de soia și amestecați energic pe foc încă vreo 2 minute.
Asta-i tot. Ce-a rezultat în wok am folosit pe post de garnitură la o altă “chinezărie”, vită cu țelină. Cum se încrucișează spata de vită cu rădăcina de țelină o să puteți vedea aici.