Un soi de paste alla carbonara

100Să ne înțelegem de la început: nu am pretenția că aceasta este rețeta autentică de pasta alla carbonara. Din mai multe motive, pe care le-ați putea afla și singuri cu o minimă documentare. În primul rând, circulă mai multe povești despre originea acestui preparat, specific în general regiunii Lazio și în particular bucătăriei romane. Unele surse indică la originea preparatului o mâncare tipică italienilor care preparau cărbune din lemn (carbonaro în italiană). Alte surse afirmă că preparatul a fost numit așa în onoarea membrilor unei societăți secrete, Carbonari, care au contribuit semnificativ la unificarea Italiei. Alte surse, bazându-se pe faptul că preparatul nu apare menționat înaintea celui de-al doilea război mondial atribuie paternitatea sa locuitorilor Romei care au folosit la prepararea pastelor carbonara praful de ouă și bacon-ul oferite localnicilor de către soldații americani care au eliberat orașul în 1944 (această variantă nu explică însă de ce pastele carbonara se prepară cu pancetta și nu cu bacon). Toată lumea este însă de acord că acest mod de a pregăti pastele nu apare în meniul restaurantelor mai devreme de jumătatea secolului XX.

Pastele carbonara se prepară, de regulă, cu spaghetti (dar se pot folosi și alte paste: fettucine, linguine, rigatoni), pancetta sau guanciale (care se pot înlocui cu bacon, diferența nefiind prea mare) prăjite în grăsime (ulei de măsline, untură, mai rar unt), ouă (uneori numai gălbenușuri) și brânză tare (Pecorino Romano ori Parmigiano). Ulterior au apărut, în special în afara Italiei, rețete care includ usturoiul și smântâna.

Acuma, dacă v-am captat interesul, puteți căuta adevărata rețetă italiană de paste carbonara, ori puteți citi mai departe. Am pregătit o singură porție (pentru că aceste paste trebuie mâncate imediat după ce sunt preparate; dacă se răcesc ori trebuie reîncălzite nu mai au nici un farmec), ceva mai mărișoară, așa că multiplicați cantitățile (nu și timpii de pregătire 😀 ) în mod corespunzător.

Ce vă trebuie?

  • 120 – 150 g paste – am utilizat niște tagliatelle cu leurdă (usturoi sălbatic), paste care se găseau într-o vreme la Lidl;
  • 50 g piept de porc feliat – pe post de pancetta;
  • 2 căței de usturoi – cică romanii nu folosesc;
  • 3 linguri de smântână de gătit, cu 32% grăsime – nici de asta nu folosesc romanii, ei pregătesc sosul cu puțină apă în care au fiert pastele;
  • 1 ou – unii zic că se adaugă la 2 ouă întregi încă un gălbenuș (dacă produceți mai multe porții);
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 40 g brânză Grana Padano – în loc de Pecorino;
  • Sare și piper – după gust;
  • Frunza de busuioc e doar pentru decor.

Cum procedați?

Pastele alla carbonara trebuiesc preparate și consumate imediat după ce au fost pregătite. Nu se admit timpi morți, așa că trebuie să aveți totul pregătit din timp și să vă coordonați astfel încât atunci când pastele sunt fierte, să fie gata și rumenite (și fierbinți) pieptul de porc și usturoiul, oul să fie bătut bine, iar brânza rasă exemplar.

  • Curățați usturoiul și tăiați-l în feliuțe subțiri;
  • Feliile subțiri de piep de porc tăiați-le în fâșii înguste de circa 0,5 cm;
  • Dați brânza prin răzătoarea mică;
  • Bateți bine oul cu puțină sare și piper; eventual puteți adăugă în compoziție cam o treime din brânza rasă;
  • Fierbeți pastele în 1,5 L apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, nu mai mult: pastele trebuie să fie al dente;
  • Încingeți uleiul de măsline la foc mediu și căliți în el usturoiul circa 30 de secunde;
  • Adăugați feliile de piept de porc și rumeniți-le până când se topește grăsimea și devin ușor crocante (cam 1 – 2 minute);
  • Scurgeți pastele fierte și răsturnați-le într-un bol încăpător;
  • Turnați peste paste oul bătut și amestecați energic – oul va trebui să se gătească doar la căldura pastelor (pentru a nu se transforma în omletă);
  • Răsturnați peste paste conținutul tigăii (piept de porc + usturoi + ulei + untura topită) și smântâna;
  • Amestecați totul energic și transferați amestecul în farfuria de servire;

Presărați pe deasupra restul de brânză rasă și apucați-vă de mâncat fără a sta prea mult pe gânduri. S-aveți la îndemână un pahar de Sauvignon Blanc bine răcit.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.