Un pilaf de om comod

I-am zis așa doar ca să mă exprim academic. Altfel i-aș fi putut zice “Pilaf de leneș” ori, mai dur, “Pilaf pentru puturoși”. Este probabil cel mai simplu mod de a obține un pilaf cu carne, fără a te speti robotind prin bucătărie cât îi ziulica de lungă. Pentru alte pilafuri, mai mult sau mai puțin elaborate, mai mult sau mai puțin “etnice”, apăsați aici.

Necesitatea elaborării acestui pilaf de om comod a apărut ca urmare a apariției în bucătăria proprie și personală (pleonasm intenționat) a unui nou “utilaj” din gama Stone Legend de la Delimano, acesta.

Stone Legend cratita 26 cm

E o cratiță care lucrează și pe aragaz, și pe plită, și în cuptor. Rezistă bine la zgâriere cu obiecte metalice (ex. furculiță, spălător de sârmă), nefiind așa gingașă precum tigăile / oalele / cratițele teflonate. Chestia cu “Particulele din piatra adevarata mentin caldura un timp indelungat si o distribuie uniform, astfel alimentele isi pastreaza vitaminele si aroma naturala” e de marketing. Vitaminele și aromele naturale (“naturale” este termenul cheie) se mențin sau nu în funcție de temperatura la care sunt prelucrate alimentele și de durata menținerii lor la temperatura respectivă. Nu contează că sunt ținute în oale de fontă, piatră, inox, teflon, aur sau platină iridată. Poate în vase din kriptonită se pot procesa alimentele timp îndelungat la temperaturi ridicate fără a-și pierde aroma sau vitaminele.

Revenind la pilaf, din ce-am enumerat mai la vale rezultă cam 4 – 6 porții. Am folosit pulpe de pui (partea superioară) dezosate și fără piele, că asta aveam prin casă. Puteți folosi însă și pulpe întregi, cu piele și cu os; nițică grăsime și savoare în plus nu strică.  De data asta n-am mai pus ceapă și morcov, numai ardei gras și acela extras din congelator. Se găsesc și acum, la început de martie (de fapt se găsesc tot anul), ardei grași proaspăt aduși de peste mări și țări. Am preferat să dau 4 – 5 lei pe kg în toamnă decât 14 – 15 Lei acum, în extrasezon.

_101

_103

Ce vă trebuie?

  • 6 pulpe de pui (fără piele, fără os) – cam 700 – 800 g de carne;
  • 2 – 3 linguri de ulei de floarea soarelui;
  • 1 cană (~ 200 g) de orez cu bob rotund, de calitate (care nu mai trebuie ales întru îndepărtarea cojilor, pietricelelor ori boabelor neconforme);
  • 100 – 150 g ardei gras roșu (congelat sub formă de bucăți mici, de circa 5 mm latura);
  • 3 căni (~ 750 mL) de apă – dacă n-aveți apă, puteți pune supă de pui 😀 , atenție însă cât de sărată este (de preferat supă obținută din pui, nu din “cuburi de pui”);
  • Sare, piper negru măcinat – după gust;
  • Câteva frunzulițe de pătrunjel verde, pentru decor.

Cum procedați?

Preîncălziți din timp cuptorul la 180 – 200 ˚C.

Tăiați pulpele de pui în jumătate, ca să pară mai multă carne.

_102

În cratița pe care am pictat-o mai sus (sau în orice cratiță încăpătoare care poate fi folosită și în cuptor) încingeți la foc potrivit uleiul, în care puneți apoi bucățile de pulpă de pui.

_104

Înăbușiți carnea (adică puneți un capac peste cratiță) vreo 10 minute, având grijă să o întoarceți pe toate părțile. O puteți asezona cu sare și piper înainte sau în timpul rumenirii. Dacă puneți supă, vă recomand să dozați sarea doar înainte de a da cratița la cuptor.

După ce s-a albit carnea, luați cratița de pe foc, aruncați în ea ardeiul congelat, orezul și cele trei căni cu apă (sau supa). Amestecați.

_105

_106

_107

Introduceți cratița (fără capac!) în cuptor și uitați-o acolo cam un ceas (± 5 minute). Dacă aveți cronometru la cuptor, puneți-l să sune după 60 de minute (alarma de la telefon poate fi folosită în același scop). Nu de alta, dar nu vreți să rămână pilaful “pe uscat” ori, Doamne feri!, să fiți nevoiți să apelați la 112 (dacă faceți pilaful în State, formați 911).

_108

După ora reglementară de cuptorizare, pilaful arată cam așa:

_109

Pentru economie, am făcut o singură poză. Sub diagonala albă este pilaful așa cum arăta în momentul în care am extras cratița din cuptor. Deasupra diagonalei, același pilaf după ce-am mestecat în el.

_110

Sugestie de servire, ca în poza de mai sus. Dacă poftiți, puteți adăuga fie castraveți murați, fie salată de varză murată.

_111

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Un pilaf de om comod

  1. Pingback: Un pilaf de om comod | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.