Un fel de salată à la Russe cu legume din supă

100“Adevărata” salată à la Russe își are obârșiile în salata Olivier, a cărei rețetă originară a dispărut odată cu creatorul acesteia. Tot din această salată derivă și mult iubita noastră salată Boeuf, o salată care este de cel puțin două ori paradoxală: în primul rând pentru faptul că, deși are o denumire franțuzească, n-are nici o legătură cu bucătăria franceză, iar în al doilea rând, deși în denumirea sa apare explicit termenul care desemnează carnea de vită (boeuf), în majoritatea cazurilor se prepară cu carne de pasăre.

Atunci când pregătim diverse supe limpezi, cu sau fără carne, ne rămân legumele: cartofi, morcovi, țelină … Putem să le lăsăm în supă, dar dacă supa nu se consumă integral imediat după ce a fost preparată, la reîncălzire legumele îi strică aspectul de “limpede”. Prin urmare, în majoritatea cazurilor, se aplică vorbele lui Schiller, “maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece” (am pus ghilimele și am citat și sursa, așa, ca să n-avem vorbe la proces).

Chiar dacă le îndepărtăm din supă, legumele respective pot fi refolosite în piureuri, coapte în cuptor, ori trase la tigaie. Și evident, se pot încorpora în diverse salate. Ca și în cazul de față.

De la supa despre care vă povesteam într-un articol anterior mi-au rămas ceva morcov, cartof, țelină, pătrunjel, ceapă și praz. Cu excepția ultimelor două articole, au constituit baza unei salate în care am mai aruncat niște castraveți murați, o cutie de boabe de mazăre și am legat-o cu maioneză și muștar. Nu e nici Olivier, nici à la Russe, nici Boeuf.

Ce vă trebuie?

 • Legume din supă (în cazul de față un cartof, o țelină, 2 morcovi, un pătrunjel);
 • O conservă mică (300 g) de mazăre;
 • 3 – 4 castraveți murați (eu i-am scos din saramură, dar pot fi și în oțet);
 • 2 linguri de muștar (de regulă se pune din cel clasic, neutru; dacă vă place, puteți pune muștar dulce, muștar iute, ori chiar muștar cu hrean);
 • 4 – 6 linguri de maioneză preparată din: 1 lingură de muștar, 1 linguriță de zeamă de lămâie, 1 gălbenuș crud, 1 gălbenuș fiert tare, 350 mL ulei de floarea soarelui;
 • Sare, piper, zeamă de lămâie – după gust.

Cum procedați?

 • Lăsați legumele să se răcească (cel mai bine le țineți peste noapte la rece, în frigider);
 • Tăiați legumele în bucăți ceva mai mari, cam de 5 – 7 mm (i-am mai auzit pe unii că la salata boeuf dau legumele și carnea prin mașina de tocat!!!);
 • Spălați și scurgeți bine mazărea;
 • Spălați castraveții, tăiați-i cam la dimensiunea legumelor și apoi stoarceți-i bine în pumn (în caz contrar o să lase prea multă zeamă și vă strică aspectul salatei);
 • Amestecați totul cu muștar și maioneză, apoi potriviți gustul cu sare, piper și zeamă de lâmâie. Puteți încorpora în salată și albușul (tăiat cubulețe) rămas de la oul fiert din care ați încropit maioneza, asta dacă nu l-ați mâncat între timp.

Este bine să lăsați câteva ceasuri salata la rece, să aibă timp să se întrepătrundă aromele și să se definitiveze gustul.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Un fel de salată à la Russe cu legume din supă

 1. Pingback: Guacamole țărănesc (sau rustic – parcă sună mai elevat) | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.