Tournedo cu sos de smântână și brandy

100Am mai dat niște sfaturi referitoare la prepararea cărnii de vitămânzatvițel aici și aici. Nu le mai reiau, vreau doar să subliniez faptul că dacă ai o bucată de carne de calitate corespunzătoare nu prea ai cum s-o zbârcești la gătit, decât dacă ai rămas la epoca “pâine prăjită – ceai – ou fiert”.

Am găsit la “Cora” niște carne de mânzat tranșată și ambalată la modul profesionist, undeva la un preț de 40 – 45 lei/kg (șnițel, vrăbioară, rasol, antricot etc.). Tournedourile sunt de două ori mai scumpe, dar își merită banii, având în vedere că la măcelăriile din piață mușchiul de vită se vinde cu 70 lei/kg. Tournedoul este o porțiune din jumătatea subțire a mușchiului de vită, tranșată în rondele de 2 – 2,5 cm grosime, legată cu sfoară alimentară (pentru menținerea formei) și uneori înfășurată în slănină de porc. Și nu, nu este același lucru cu filet mignon așa cum cred americanii.

Ce vă trebuie?

  • 2  bucăți de tournedo (partea mijlocie spre capătul subțire al mușchiului de mânzat);
  • ½ linguriță piper mozaic proaspăt râșnit;
  • 1 lingură ulei din sâmburi de struguri;
  • 50 g unt;
  • 50 mL coniac sau brandy (Metaxa e o alegere bună);
  • 75 mL supă de vită;
  • 100 mL smântână grasă (minim 20% grăsime, dar e loc și de mai bine: 32% paregzampl);
  • sare după gust.

Cum procedați?

  • Scoateți bucățile de carne din ambalaj și lăsați-le cam 1 oră la temperatura camerei înainte de a le găti, asezonate cu piper;
  • Încingeți într-o tigaie antiaderentă uleiul și untul;
  • Adăugați tournedourile în tigaia încinsă și rumeniți-le la flacără maximă, câte 4 minute pe fiecare parte;
  • Stingeți cu brandy și adăugați în tigaie smântâna (câte o lingură de smântână puneți-o deasupra fiecărui tournedo), acoperiți tigaia și reduceți focul;
  • Adăugați supa de vită și lăsați totul să fiarbă la foc mediu spre mic încă 5 – 7 minute;
  • Scoateți tournedourile pe o farfurie caldă, îndepărtați-le sforile și păstrați farfuria acoperită până la servire (circa 5 minute);
  • Fierbeți la foc mediu sosul rămas în tigaie până când se reduce la jumătate.

Pentru servire așezați tournedourile pe rondele de pâine prăjită, garnisiți cu piure de cartofi și praz, inele de ceapă verde și sos de smântână și brandy (cel rămas în tigaie). Un vin de Bordeaux de calitate, cum ar fi Lussac Saint-Émilion, se asortează de minune cu o astfel de farfurie. Dacă n-aveți Bordeaux, merge foarte bine un Merlot demisec autohton.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Tournedo cu sos de smântână și brandy

  1. Pingback: Piure de cartofi cu praz | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.