Tort de ciocolată

_100

Nu, nu m-am apucat de prăjiturit (încă). Dar dacă tot stau prin bucătărie pentru misiuni de genul: “Dă-mi aia!”, “Dă-mi cealaltă!”, “Topește și tu ciocolata asta!”, mi-am zis că pot profita, trăgând cu ochiul (și cu obiectivul) la geneza unor alimente complete, care ne aduc concomitent în organism zaharuri, proteine și lipide… 😉

Alimentul complet de astăzi este un tort de ciocolată rapid și simplu (atât de simplu încât până și eu aș fi în stare să-l fac), tort preluat de la Rachel Allen, via RTÉ (Raidió Teilifís Éireann), via TVPaprika.

Ce vă trebuie?

  • 2 tablete de ciocolată neagră Nestlé (a câte 205 g fiecare);
  • 150 g unt (min. 80% grăsime);
  • 5 ouă;
  • 50 g zahăr (25 + 25 g);
  • 200 – 250 g smântână cu 24% grăsime;
  • 1 vârf de cuțit de sare;
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată;
  • 1 linguriță cardamom măcinat.

Cum procedați?

Topiți ciocolata pe baie de apă (bain-marie) și încorporați în ea untul, amestecând până când acesta se topește și obțineți o masă omogenă.

Separați albușurile de gălbenușuri.

Bateți gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr (25 g), până când obțineți o spumă aerată.

Bateți albușurile cu un praf de sare și restul de zahăr, până când obțineți o spumă consistentă, căreia nu i se deformează “moțurile”.

Turnați peste gălbenușurile bătute ciocolata cu unt și amestecați până se omogenizează.

Adăugați scorțișoara, cardamomul și spuma de albușuri și amestecați ușor, până la omogenizare.

Turnați compoziția într-o formă rotundă de tort, cu fund detașabil, cu diametrul de 20 cm (nu uitați să acoperiți fundul cu o foaie de hârtie de copt). În lipsa formei respective puteți folosi o tavă dreptunghiulară de 17 × 24 cm, cu pereți înalți (5 cm), pe care ați tapetat-o cu hârtie de copt.

Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 ˚C, pentru 40 – 45 de minute (testați cu scobitoarea dacă s-a făcut ori ba).

Lăsați să se răcească tava vreo 10 minute – nu vă speriați dacă vi se dezumflă capodopera – apoi răsturnați conținutul (pe cât posibil întreg) într-o tavă, farfurie plată, platou, îndepărtați hârtia de copt și repetați răsturnarea într-o altă tavă, farfurie plată, platou. Ați reținut: 2 răsturnări, 2 tăvi, farfurii plate, platouri.

De-acum puteți să porționați tortul, să vă puneți feliile în farfuriuțe și să le dichisiți (a se citi “să le ornați”) cu smântână. Mai multă sau mai puțină, în funcție de ce vă zice cântarul din baie.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.