Ton roșu teriyaki

În materie de pește, dar și de modul de pregătire a acestuia, gusturile în familie sunt împărțite. Nevastă-mea, adeptă a curentului clasic, pune pe primul loc păstrăvul. Dacă este făcut la grătar și are lângă el mămăligă și usturoi (că-i sub formă de mujdei, ori de sos cu iaurt, contează mai puțin), este perfect. Crapului cel mai bine îi stă în saramură, iar dorada și bibanul de mare dau cel mai bine la grill, eventual cu puțină salată alături. La somon nu se prea înghesuie, doar dacă este saumon fumée. Eu nu mi-s deloc conservator, mai degrabă sunt dornic de a experimenta și de a încerca gusturi ceva mai exotice. Probabil acesta-i motivul pentru care îmi place peștele crud, fie că este vorba de sushi, fie că este vorba de ceviches.

DSCF3191 sushi

HPIM8775 Sushi

_126

De câte ori pregătesc ton la grill, bucata mea pleacă mai repede de pe foc, ca să rămână, impropriu spus, “în sânge”. De data asta, am gătit cele două bucăți de ton roșu separat. Una dintre ele am secționat-o în jumătate (să-mi fie mai ușor la întors), am asezonat-o cu sare și piper, am uns-o cu puțin ulei de măsline și am pus-o pe grill patru minute pe avers, trei minute pe revers, cât să iasă medium.

_305

_401

_402

_403

Cealaltă bucată am făcut-o ceva mai altfel. Vedeți mai jos ce și cum.

Ce vă trebuie?

  • 1 felie de ton roșu (1 – 1,5 cm grosime, cca. 150 – 200 g);
  • 1 linguriță de miere;
  • 2 lingurițe sos de soia;
  • 2 lingurițe sos Teriyaki;
  • ½ linguriță susan alb;
  • ½ linguriță susan negru;
  • 10 g unt;
  • O mână mică (o mânuță) de mărar verde tocat mărunt pentru decor.

Cum procedați?

Amestecați într-un castron mierea cu sosul de soia și cu sosul Teriyaki până când obțineți un amestec omogen.

_301

_302

_303

_304

Ștergeți bucata de ton cu șervete absorbante, pentru a îndepărta excesul de umiditate.

Înmuiați bucata de ton, pe ambele părți în amestecul de miere cu sosuri, apoi presărați-o cu semințe de susan.

_306

_307

Într-o tigaie antiaderentă încingeți untul la foc potrivit, apoi puneți bucata de ton la rumenit, 2 – 3 minute pe fiecare parte. O să cam stropească untul încins, o să sară semințele de susan în toate părțile, dar asta face parte din riscurile meseriei.

_308

Nu vă speriați că o să se înnegrească bucata de ton. Nu se arde ea, ci sosurile în care a fost înmuiată se caramelizează.

_310

Serviți cu o garnitură de cartofi trași în unt, eventual și cu o lingură de sos de iaurt cu usturoi. După cum observați în tăietură, bucata de ton rămâne suculentă și roz, nici vorbă să se ardă.

_311

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

1 thought on “Ton roșu teriyaki

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.