Ton proaspăt cu condimente Cajun şi fenicul

100O dată pe an, la pescăria din Piaţa Sud se aduce ton proaspăt. Anul acesta, pe lângă mini-tonul tradiţional a apărut şi un exemplar de vreo 10 – 15 kg, pe care l-am apucat doar în fază de felii cam cât o farfurie întinsă mare. Partea de la coadă (cam 30 cm lungime şi cântărind cam 1 kg) rămăsese însă întreagă, aşa că l-am rugat pe măcelar (nu ştiu dacă termenul se aplică şi la pescărie) să-mi felieze bucata respectivă. Am fost inspirat, că dacă ar fi trebuit să fac operaţia aceasta acasă, eu însumi, cred că mi-ar fi luat o grămadă de timp şi de efort. Oricum, secţionarea nu m-a costat nimic în plus peste cei 29,99 Lei/kg (o creştere de 10 Lei/kg faţă de anul trecut – cam mult, nu-i aşa ?). O felie am pregătit-o clasic (sare, piper, tigaie unsă cu ulei, 3 – 4 minute pe fiecare parte, la foc mediu), în timp ce alteia i-am mai pus nişte condimente şi puţin fenicul.

Ce vă trebuie?

  • O felie de ton cam de 150 – 200 g;
  • ½ linguriţă condimente Cajun;
  • un praf de chilli;
  • o felie subţire dintr-un bulb de fenicul;
  • 1 lingură de ulei de măsline;

Cum procedaţi?

  • Se îndepărtează cu grijă pielea şi oasele, iar carnea rămasă se desface în bucăţi mari;
  • Se presară cu condimente Cajun şi praf de chilli, se omogenizează şi se dă la rece pentru 45 – 60 de minute;
  • Feniculul se taie în fâşii subţiri şi se căleşte rapid (1 minut) în uleiul de măsline bine încins;
  • Se adaugă bucăţile de ton şi se rumenesc la foc mediu, pe toate părţile, până îşi schimbă culoarea (2 – 4 minute ar fi suficiente).

Alături de bucăţile de ton am mai pus nişte cartofi noi rumeniţi întregi în baie de ulei de palmier şi puţină salată verde stropită cu o picătură de oţet balsamic.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Ton proaspăt cu condimente Cajun şi fenicul

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.