Ton, legume la abur, hribi

O sugestie pentru o cină în patru. Cu pește, legume, ciuperci. Ușoară, potrivită pentru zilele din Postul Crăciunului, când se dă liber la consumul de pește. Merge și în Postul Paștelui, dar ocaziile de delectare cu pește sunt în acest caz mult mai puține.

Ton rumenit pe grill, cum îl dorește “clientul”: blue-rare, medium-rare, medium sau well done. Două garnituri: legume, respectiv hribi. Totul în mai puțin de 30 de minute. Pentru patru persoane. Cu condiția să vă organizați din timp și să aveți totul la îndemână. Dacă mai puneți și niște antreuri și un desert (pregătite din timp), o să aveți o seară agreabilă, petrecută cu prietenii. Prieteni care vă pot asista în timpul show-ului culinar. Mai ales dacă aveți o bucătărie din asta gen open-space. Adică tot fumul și mirosul să treacă și în living, în zona de dining.

Ce vă trebuie?

Ton la grill (10 minute)

 • 4 “cotlete” de ton (cam 150 g bucata);
 • 1 limetă;
 • Sare, piper mixt – după gust.

Legume la abur (20 de minute)

 • 2 – 3 cartofi albi, potriviți (circa 300 g în total);
 • 150 g morcovi baby congelați (că proaspeți n-am prea văzut);
 • 6 – 8 buchețele de broccoli congelat;
 • 60 g unt (opțional – dacă țineți post puteți stropi legumele cu puțin ulei de măsline; pe broccoli puteți pune chiar un mujdei de usturoi diluat 1:1 cu apă);
 • Sare, piper – după gust.

Soté de hribi (25 de minute)

 • 2 pungi cu hribi cuburi congelați (300 g bucata);
 • 1 lingură ulei de măsline;
 • 100 mL vin alb sec;
 • 2 șalote;
 • 2 căței de usturoi;
 • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

V-am dat mai sus timpii maximi de gătire, ca să știți cum să vă organizați, întrucât anumite chestii le puteți executa din timp:

 • puteți curăța și toca șalotele și usturoiul,
 • puteți curăța și tăia cartofii,
 • puteți usca bucățile de ton cu șervete absorbante și le puteți asezona cu sare și piper.

202

203

212

213

Soté de hribi

201

Luați o tigaie încăpătoare în care puneți la încins uleiul, la foc mediu. În uleiul încins răsturnați hribii congelați și așteptați să se dezghețe și să înceapă să elibereze apa.

204

205

După 5 – 6 minute puteți adăuga vinul, șalotele și usturoiul. Acoperiți cu un capac și lăsați să fiarbă înăbușit, cam 6 – 7 minute. Îndepărtați capacul, dați focul la mic și lăsați să “plece” apa. În 12 – 14 minute ar trebui să scadă suficient de mult, cât să rămână hribii acoperiți cu un sos gros. Asezonați cu sare și piper și ați terminat (cu asta).

206

207

208

209

Legume la abur

Probabil aveți un dispozitiv special pentru gătit în acest mod. Eu am ceva asemănător cu acesta, numai că nu este din inox ci din aluminiu acoperit cu vopsea neagră și nici nu m-a costat $20.99. E ușor de folosit: în vasul de jos puneți apă, până aproape de nivelul sitei (aceasta nu trebuie să fie cufundată în apă când gătiți și nici apa nu trebuie să se vaporizeze integral înainte de gătirea legumelor). Pe sită așezați cartofii tăiați în cuburi și morcovii baby (care nu trebuie decongelați în prealabil).

210

Buchețelele de broccoli le puneți mai târziu; dacă le puneți de la început n-o să rămână crocante ci o să se terciuiască, fiind supragătite. Cartofii și morcovii sunt gata de mâncat în circa 20 de minute, așa că puteți pune broccoli cam după 15 minute de când apa de sub sită clocotește. Nu uitați să puneți un capac peste sita cu legume, altfel o să așteptați mult și bine să vi se aburească legumele.

211

După ce sunt gătite (puteți încerca să vedeți cum intră furculița în cartofi sau morcovi, chiar și în tulpina de broccoli) și aranjate în farfurie, le puteți asezona cu sare și piper, iar deasupra puteți pune un cub de unt. Dacă n-aveți voie lactate (din varii motive, inclusiv post), nu vă recomand să puneți margarină. Încercați câțiva stropi de ulei de măsline (poate fi și extravirgin). Peste broccoli merge foarte bine un mujdei de usturoi îndoit cu apă.

Ton la grill

Tonul fiind deja asezonat cu condimente, puneți la încins tigaia-grill pe cel mai puternic ochi al aragazului, deschis la maxim. Când grillul este bine încins, așezați pe el bucățile de ton. Puneți-le de la început în poziția dorită; odată ce au atins grillul încins nu le mai zgândăriți, lăsați-le așa cum au căzut până trebuie întoarse pe partea opusă.

214

Cât lăsăm tonul pe grill? Funcție de cât de groasă este felia de ton și de cât de bine este încins grillul, cu cât îl lăsăm mai mult, cu atât el se gătește mai profund.

Dacă dispunem de ton proaspăt, nu din cel congelat sau care a fost decongelat de vânzător (apare obligația legală a vânzătorului să precizeze la loc vizibil că produsul a fost decongelat), ne putem permite să-l gătim ca aici:

Calamar 1

Câte 1 minut pe fiecare parte este suficient. În interior rămâne roz, având doar o crustă de 1 – 2 mm de carne gătită. Dacă sunteți fan sushi, o să vă placă tonul gătit astfel.

Tonul pe care l-am avut eu la dispoziție era luat din Selgros și fusese decongelat, deci nu era proaspăt, așa că nu am îndrăznit să-l fac precum mai sus. Bucata mea am ținut-o doar 4 minute, câte 2 minute pe fiecare parte. A ieșit medium rare, zic eu după aspect:

215

223

Următoarele două bucăți le-am lăsat ceva mai mult: câte 3 minute pe fiecare parte. Gradul de gătire s-a dus înspre medium.

216

217

218

Pe ultima (așa a fost comanda) am adus-o la stadiul de bine făcut (well done). A stat cam 10 minute pe grill și am întors-o după 3 minute prima oară, după alte trei minute a două oară și apoi am mai lăsat-o încă vreo 2 minute pe fiecare parte.

219

Peste ton puteți stoarce un sfert de limetă (dar merge și lămâie), puteți pune mujdei diluat de usturoi (cum v-am zis la broccoli), ori puteți să-l combinați cu un sos de iaurt cu usturoi (pe acesta îl folosesc aproape mereu când pregătesc pește).

220

221

222

Despre vin, ce să vă mai zic. Alb, rece, (demi)sec. Chardonnay de Sâmburești ori Budurească Fume Clasic.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Ton, legume la abur, hribi

 1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.