De obicei, Duminica la prânz avem “Fishy Sunday”, expresie care trebuie luată ad litteram: Duminică cu pește. Cel mai adesea la grătar, uneori la cuptor, mai rar dat prin făină/mălai și prăjit în ulei. De multe ori, sub formă de saramură. Astăzi am încercat și sub formă de tocăniță. Sună ciudat “tocăniță de pește”, dar dacă precizez că tocănița conține și portocale, parcă nu mai e atât de ciudat, nu-i așa?
Am găsit o rețetă potrivită în numărul din noiembrie al Asului Verde, una din puținele periodice tipărite care mai pătrund în casă. Preparatele mediteraneene din numărul aminitit al revistei sunt semnate de Rodica Demian, deci acolo ar trebui să vă adresați dacă n-o să vă fie tocmai pe plac preparatul. N-am schimbat aproape de loc rețeta originală, atâta doar că n-am folosit roșii proaspete ci din conservă, cimbru uscat în locul celui verde și măsline Kalamata în locul măslinelor negre. Și am dublat cantitatea de usturoi (ar fi mers și mai mult).
Ce vă trebuie? (cantitați pentru două porții)
- 250 g filé de ton
- 1 portocală
- 1 ceapă roșie
- 2 căței de usturoi
- 1 conservă (400 g) roșii cuburi (sau 400 g roșii proaspete)
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri (sau ulei de măsline)
- 4 – 6 măsline fără sâmburi
- 2 lingurițe de capere în oțet
- ½ linguriță cimbru uscat (sau 2 – 3 fire de cimbru proaspăt)
- ¼ legătură de pătrunjel verde (decor)
- sare marină, piper mixt proaspăt râșnit – după gust
Cum procedați?
Cufundați portocala timp de circa 1 minut în apă fierbinte, pentru îndepărtarea substanțelor cu care a fost tratată.
Curățați și tăiați mărunt ceapa roșie, măslinele (fără sâmburi, evident) și usturoiul.
Dacă folosiți roșii proaspete, spălați-le și apoi tăiați-le în cuburi.
Uscați fileul de ton cu șervete absorbante, tăiați-l în bucăți cam de 2 – 2,5 cm, stropiți bucățile cu zeamă de lămâie, apoi asezonați-le cu sare, piper și frunzulițe de cimbru. Dacă nu aveți cimbru proaspăt, presărați cimbru uscat.
Tăiați portocala în jumătate. Una din jumătăți tăiați-o rondele (cu tot cu coajă), de la cealaltă jumătate păstrați doar sucul.
Puneți la încins într-o tigaie cu pereți înalți (sau într-un wok) uleiul vegetal. Rumeniți, la foc potrivit, în uleiul încins rondelele de portocală, câte 1 – 1,5 minute pe fiecare parte, apoi scoateți-le pe o farfurie. O să aveți nevoie de ele ceva mai încolo.
În uleiul încins căliți ceapa și usturoiul 2 – 3 minute, apoi stingeți cu sucul de portocală.
Adăugați roșiile cuburi (sau conserva de roșii) în tigaie și fierbeți totul la foc mediu spre mic 20 – 25 de minute (dacă folosiți roșii proaspete) sau 15 minute dacă folosiți roșii din conservă. Asezonați cu sare și piper. Nu acoperiți tigaia.
Adăugați bucățile de ton, rondelele de portocală, măslinele și caperele bine scurse. Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați-o la foc mic 10 – 15 minute, în funcție de cât de bine pătruns vreți să fie tonul. La 15 minute este deja bine făcut, deci dacă-l vreți medium, nu-l lăsați pe foc mai mult de 11 – 12 minute.
Serviți cu pătrunjel verde tocat pe deasupra și acompaniați cu un pahar de rosé demisec, bine răcit.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!