Ton cu portocale

De obicei, Duminica la prânz avem “Fishy Sunday”, expresie care trebuie luată ad litteram: Duminică cu pește. Cel mai adesea la grătar, uneori la cuptor, mai rar dat prin făină/mălai și prăjit în ulei. De multe ori, sub formă de saramură. Astăzi am încercat și sub formă de tocăniță. Sună ciudat “tocăniță de pește”, dar dacă precizez că tocănița conține și portocale, parcă nu mai e atât de ciudat, nu-i așa?

Am găsit o rețetă potrivită în numărul din noiembrie al Asului Verde, una din puținele periodice tipărite care mai pătrund în casă. Preparatele mediteraneene din numărul aminitit al revistei sunt semnate de Rodica Demian, deci acolo ar trebui să vă adresați dacă n-o să vă fie tocmai pe plac preparatul. N-am schimbat aproape de loc rețeta originală, atâta doar că n-am folosit roșii proaspete ci din conservă, cimbru uscat în locul celui verde și măsline Kalamata în locul măslinelor negre. Și am dublat cantitatea de usturoi (ar fi mers și mai mult).

_101

Ce vă trebuie? (cantitați pentru două porții)

  • 250 g filé de ton
  • 1 portocală
  • 1 ceapă roșie
  • 2 căței de usturoi
  • 1 conservă (400 g) roșii cuburi (sau 400 g roșii proaspete)
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri (sau ulei de măsline)
  • 4 – 6 măsline fără sâmburi
  • 2 lingurițe de capere în oțet
  • ½ linguriță cimbru uscat (sau 2 – 3 fire de cimbru proaspăt)
  • ¼ legătură de pătrunjel verde (decor)
  • sare marină, piper mixt proaspăt râșnit – după gust

Cum procedați?

Cufundați portocala timp de circa 1 minut în apă fierbinte, pentru îndepărtarea substanțelor cu care a fost tratată.

_102

Curățați și tăiați mărunt ceapa roșie, măslinele (fără sâmburi, evident) și usturoiul.

_105

Dacă folosiți roșii proaspete, spălați-le și apoi tăiați-le în cuburi.

Uscați fileul de ton cu șervete absorbante, tăiați-l în bucăți cam de 2 – 2,5 cm, stropiți bucățile cu zeamă de lămâie, apoi asezonați-le cu sare, piper și frunzulițe de cimbru. Dacă nu aveți cimbru proaspăt, presărați cimbru uscat.

_109

Tăiați portocala în jumătate. Una din jumătăți tăiați-o rondele (cu tot cu coajă), de la cealaltă jumătate păstrați doar sucul.

Puneți la încins într-o tigaie cu pereți înalți (sau într-un wok) uleiul vegetal. Rumeniți, la foc potrivit, în uleiul încins rondelele de portocală, câte 1 – 1,5 minute pe fiecare parte, apoi scoateți-le pe o farfurie. O să aveți nevoie de ele ceva mai încolo.

_103

_104

În uleiul încins căliți ceapa și usturoiul 2 – 3 minute, apoi stingeți cu sucul de portocală.

_106

_107

Adăugați roșiile cuburi (sau conserva de roșii) în tigaie și fierbeți totul la foc mediu spre mic 20 – 25 de minute (dacă folosiți roșii proaspete) sau 15 minute dacă folosiți roșii din conservă. Asezonați cu sare și piper. Nu acoperiți tigaia.

_108

Adăugați bucățile de ton, rondelele de portocală, măslinele și caperele bine scurse. Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați-o la foc mic 10 – 15 minute, în funcție de cât de bine pătruns vreți să fie tonul. La 15 minute este deja bine făcut, deci dacă-l vreți medium, nu-l lăsați pe foc mai mult de 11 – 12 minute.

_110

_111

_112

_113

Serviți cu pătrunjel verde tocat pe deasupra și acompaniați cu un pahar de rosé demisec, bine răcit.

_114

_114

_116

_117

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.