Tochitură bacoviană

100O legendă urbană zice că nu e bine să mergi lunea la restaurant și să comanzi tochitură. Mai ales dacă e sezonul nunților. Probabil că românii au descoperit tochitura de nevoie, tot așa cum italienii au inventat pizza, întru valorificarea rămășițelor și a sporirii lor – fie cu mămăligă, fie cu aluat. Acumă dacă asociați termenii tochitură – restaurant – nuntă – rămășițe nu cred că mai e nevoie să vă explic cum e cu legenda urbană antemenționată.

Pentru că mai toate zonele țării au tochiturile lor, inclusiv Haidúcia (de unde provine faimoasa tochitură haiducească), vă prezint acum – în premieră absolută locală și universală, tochitura bacoviană.

Până acum am lucrat doar cu carne de porc de calitate superioară: mușchiuleț, cotlet, ceafă, pulpă ș.a.m.d. Acum a venit rândul “cărnii de porc pentru gătit” (CPLcarne de porc de lucru – în limbajul de specialitate, acele bucăți mici recuperate din diverse părți ale porcului, neenumerate mai sus). O carne ieftină din care, cu puțină pricepere, pueți scoate un preparat decent, așa cum este această tochitură. Vă mai trebuie niște cârnați, cum sunt aceștia bucovineni, niște ficat de pui (nu-i obligatoriu), ceva brânză de burduf, niște ouă-ochiuri și, bineînțeles – mămăligă.

Mai întâi, carnea de porc se spală și se taie în bucățele mici. Ideal ar fi s-o prăjiți în untură de porc, dar dacă n-aveți una preparată în casă puteți folosi fără probleme o lingură de ulei vegetal. Rumenindu-se repede, râmâne cam tare (mai ales dacă porcul a decedat din cauze naturale), așa că mai trebuie înmuiată puțin. În vin negru ca această Rară Neagră de Purcari (dacă n-o găsiți, o Băbească Neagră o suplinește cu succes). O lăsați cam 10 minute, la foc mic, neapărat sub capac. Puteți apoi adăuga ficățeii de pui, care se fac cam tot în 10 minute, în aceleași condiții. Puteți apoi să adăugați cârnații tăiați în felii subțiri. Fiind deja afumați, se fac repede: 6 – 7 minute.

Între timp, puneți de-o mămaligă mai vârtoasă, care să fie gata cam pe când au prins culoare și aromă cârnații.

Ouă ochiuri cred că știți să încropiți. Cât se fac ouăle puneți peste mămăliga fierbinte din farfurie niște brânză de burduf și, eventual, o bucățică de unt. Mai decorați apoi farfuria cu carne-ficat-cârnați, ceva acritură (castraveții murați sunt opțiunea nr. 1), iar alături turnați în pahare restul de Rară Neagră de Purcari rămasă de la gătit (dintr-o butelie de ¾ L ar tebui să vă mai rămână măcar 650 mL – îndestulător pentru doi meseni care au mai luat și câte un ștampăl de pălincă înainte de a se apuca de treabă). Iar de vă mai rămâne ceva mămăligă, n-o aruncați.

Mâine vă spun ce să faceți cu ea.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

1 thought on “Tochitură bacoviană

  1. Pingback: Tochitură cu cârnați fierți în bere | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.