Tocăniţă de pui cu creveţi şi brânză

100De obicei gătesc tocăniţa de creveţi fie în manierea grecească (Garides Saganaki), fie în cea braziliană (Moqueca de Camarao, Xim Xim). Acum însă le-am amestecat, am mai eliminat din condimentele exotice şi a rezultat un preparat nu prea aspectuos, dar deosebit de gustos.

Ingredientele de bază sunt: carnea de pui (recomand pieptul dezosat), creveţii (mici, decorticaţi şi prefierţi), laptele de cocos şi brânza Feta (sau telemea).

Ce vă trebuie? (cantităţi orientative pentru  4 porţii)

  • 1 piept de pui dezosat (circa 300 g), tăiat în cuburi cu latura de 2,54 cm (v-aţi prins, 1 inch!);
  • 400 g creveţi pe care îi decongelaţi în apă rece, îi spălaţi bine şi îi scurgeţi;
  • 3 – 4 căţei de usturoi zdrobiţi ca pentru mujdei;
  • 1 praz mai mic (sau o ceapă) tocat(ă) mărunt;
  • câte ½ ardei gras roşu şi verde, tăiat în cuburi mici;
  • o conservă (400 g) de roşii tăiate în cuburi în suc propriu;
  • 1 pahar de vin alb, sec;
  • 150 mL lapte de cocos „Light” sau ½ cană lapte de cocos „Regular”;
  • 100 g telemea de capră (sau de oaie, sau brânză Feta), tăiată în cubri;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt.

Cum procedaţi?

  • Căliţi prazul împreună cu usturoiul în ulei încins până se înmoaie (3 – 5 minute).
  • Adăugaţi bucăţile de pui şi căliţi până când acestea devin albicioase pe toate părţile (asta implică amestecare).
  • Adăugaţi ardeii şi căliţi încă două minute, amestecând.
  • Turnaţi conţinutul conservei de roşii,apoi adăugaţi vinul.
  • Lăsaţi să fiarbă la foc mic, parţial acoperit, cam 10 minute (puiul ar trebui să fie făcut acum).
  • Adăugaţi creveţii, amestecaţi, daţi un clocot.
  • Adăugaţi laptele de cocos. Lăsaţi să fiarbă la foc mic 10 minute, amestecând, până când scade şi se îngroaşă sosul.
  • Adăugaţi cuburile de brânză şi amestecaţi uşor până când aceasta se încorporează în sos.
  • Potriviţi de sare şi piper (dacă este cazul).
  • Presăraţi pătrunjel proaspăt tocat, stingeţi flacăra şi lăsaţi 5 minute acoperit.

Serviţi cu garnitură de orez. Puteţi să-i ataşaţi un alb sec (vin, evident) , că nu păţeşte nimic!

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Tocăniţă de pui cu creveţi şi brânză

  1. Pingback: Tocăniţă de pui cu creveţi şi brânză | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.