De obicei gătesc tocăniţa de creveţi fie în manierea grecească (Garides Saganaki), fie în cea braziliană (Moqueca de Camarao, Xim Xim). Acum însă le-am amestecat, am mai eliminat din condimentele exotice şi a rezultat un preparat nu prea aspectuos, dar deosebit de gustos.
Ingredientele de bază sunt: carnea de pui (recomand pieptul dezosat), creveţii (mici, decorticaţi şi prefierţi), laptele de cocos şi brânza Feta (sau telemea).
Ce vă trebuie? (cantităţi orientative pentru 4 porţii)
- 1 piept de pui dezosat (circa 300 g), tăiat în cuburi cu latura de 2,54 cm (v-aţi prins, 1 inch!);
- 400 g creveţi pe care îi decongelaţi în apă rece, îi spălaţi bine şi îi scurgeţi;
- 3 – 4 căţei de usturoi zdrobiţi ca pentru mujdei;
- 1 praz mai mic (sau o ceapă) tocat(ă) mărunt;
- câte ½ ardei gras roşu şi verde, tăiat în cuburi mici;
- o conservă (400 g) de roşii tăiate în cuburi în suc propriu;
- 1 pahar de vin alb, sec;
- 150 mL lapte de cocos „Light” sau ½ cană lapte de cocos „Regular”;
- 100 g telemea de capră (sau de oaie, sau brânză Feta), tăiată în cubri;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt.
- Căliţi prazul împreună cu usturoiul în ulei încins până se înmoaie (3 – 5 minute).
- Adăugaţi bucăţile de pui şi căliţi până când acestea devin albicioase pe toate părţile (asta implică amestecare).
- Adăugaţi ardeii şi căliţi încă două minute, amestecând.
- Turnaţi conţinutul conservei de roşii,apoi adăugaţi vinul.
- Lăsaţi să fiarbă la foc mic, parţial acoperit, cam 10 minute (puiul ar trebui să fie făcut acum).
- Adăugaţi creveţii, amestecaţi, daţi un clocot.
- Adăugaţi laptele de cocos. Lăsaţi să fiarbă la foc mic 10 minute, amestecând, până când scade şi se îngroaşă sosul.
- Adăugaţi cuburile de brânză şi amestecaţi uşor până când aceasta se încorporează în sos.
- Potriviţi de sare şi piper (dacă este cazul).
- Presăraţi pătrunjel proaspăt tocat, stingeţi flacăra şi lăsaţi 5 minute acoperit.
Serviţi cu garnitură de orez. Puteţi să-i ataşaţi un alb sec (vin, evident) , că nu păţeşte nimic!
S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!
Pingback: Tocăniţă de pui cu creveţi şi brânză | Bacau Expres