Tocăniţă de pui cu creveţi, sau un fel de XimXim

000XimXim (se pronunţă „jing-jing”) este un preparat cu influenţe africane, specific statului brazilian Bahia. Îl găsiţi însă şi în Cuba. Este o tocană care include carne de pui, creveţi uscaţi, roşii, ardei gras, alune şi nuci caju, ceapă, usturoi şi ulei de palmier. Se serveşte uzual împreună cu o garnitură de orez.

Procedura generală implică încingerea uleiului de palmier, stirfrairea în el a puiului împreună cu ceapa şi ardeiul, urmată de adăugarea restului de ingrediente şi fierberea ulterioară a tocăniţei timp de circa un sfert de oră. Bineînţeles că există o sumedenie de variaţiuni pe temă. Una dintre ele v-o prezint în continuare, varianta „cuminte”, fără condimente în exces („for general audience” – cum s-ar zice dacă ar fi un film).

Ce vă trebuie?

  • 400 – 500 g piept de pui (~ 1 lb sau one pound) fără os şi piele, tăiat în cuburi cu latura de un inch (2,54 cm sau 25,4 mm; pentru pedanţi: 0,0254 m; pentru ingineri: 25,4 × 10-3 m);
  • 400 – 500 g creveţi mici, curăţaţi (eu folosesc de obicei din cei congelaţi, prefierţi);
  • O ceapă galbenă (sau albă) medie, curăţată şi tocată mărunt;
  • 3 – 5 căţei de usturoi curăţaţi şi zdrobiţi;
  • ½ ardei gras roşu şi ½ ardei gras verde tăiaţi mărunţel;
  • o conservă de pulpă de roşii (300 – 400 g);
  • o conservă de lapte de cocos (tot aşa 300 – 400 g);
  • 2 – 3 linguri de ulei vegetal (puteţi folosi ulei de palmier; eu l-am pus pe cel de sâmburi de struguri);
  • sare şi piper după gust;
  • o legătură de pătrunjel verde, proaspăt tocat.

Cum procedaţi?

  • Mai întâi sotaţi ceapa în uleiul încins, cam 5 minute.
  • Adăugaţi bucăţile de pui şi usturoiul şi stirfraiţi la ele încă alte cinci minute.
  • Adăugaţi ardeiul tăiat şi apoi o linguriţă de pătrunjel uscat (sau ½ legătură de pătrunjel verde, tocat mărunt). Strifraiţi cam 3 – 5 minute.
  • Adăugaţi pulpa de roşii şi fierbeţi uşor vreo 10 minute.
  • Adăugaţi creveţii şi laptele de cocos.
  • Fierbeţi încet, la foc mic, până când compoziţia începe să se îngroaşe (25 – 35 minute).
  • Adăugaţi o mână de pătrunjel verde tocat şi serviţi alături de o granitură de orez.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

5 thoughts on “Tocăniţă de pui cu creveţi, sau un fel de XimXim

  1. Pingback: Tocăniţă de pui cu creveţi şi brânză | Food and beyond…

  2. you’re really a good webmaster. The site loading speed is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve done a wonderful job on this topic!

  3. Pingback: Garides Saganaki – Tocăniță de creveți cu brânză Feta | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.