Tocăniță de cartofi noi cu jambon afumat

100După ce mi-am ostoit pofta de cartofi noi prăjiți, a venit și rândul primei tocănițe de cartofi noi din anul acesta. Cum Selgros Bacău (care, între noi fie vorba, nu mi-a zis niciodată “treceți pe la casierie” pentru pomenirile – în general pozitive – de pe blog) are un atelier propriu onorabil de procesare a cărnii, am inclus în această minunată tocăniță și niște jambon afumat “de casă”, care nu m-a dezamăgit nici la varza murată călită în cuptor, nici la sarmale, și nici la cartofii țarănești.

Realizarea tocăniței în sine (procesul tehnologic cum s-ar zice) nu-i mare filozofie. Poate doar cei pentru care n-au intrat în bucătărie nici măcar pentru a-și face un ceai. Nu râdeți, există și astfel de persoane: cineva (o doamnă) întreba la un moment dat cum se poate congela omleta, pentru a i-o pregăti și lăsa soțului, să aibă “de pachet” cât timp ea lipsește de-acasă.

Ce vă trebuie?

  • 1 kg de cartofi noi, albi;
  • 350 – 400 g jambon afumat;
  • 1 ceapă galbenă, medie;
  • 3 – 4 roșii mici;
  • 1 cutie mică (80 g) de pastă de tomate;
  • 1 linguriță pastă de ardei iute;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 100 mL vin alb, sec;
  • 2 căni (0,4 L) de apă;
  • 3 – 4 fire de cimbru verde;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • 3 linguri de ulei vegetal (din floarea soarelui sau sâmburi de struguri);
  • sare și piper – după gust.

Cum procedați?

  • Spălati bine cartofii și frecați-i cu o perie de sârmă pentru a îndepărta coaja, apoi tăiați-i în sferturi sau în optimi (depinde de mărimea cartofilor);
  • Curățați ceapa și tocați-o;
  • Curățați usturoiul și feliați-l subțire;
  • Tăiați jambonul în cuburi de circa 1,5 cm; nu aruncați osul sau șoriciul;
  • Spălați roșiile și tăiați-le în bucăți mici;
  • Spălați cimbrul și pătrunjelul – pe cel din urmă tocați-l mai grosier;
  • Într-un ceaun încăpător încingeți uleiul și căliți în el, la foc mediu, timp de 2 – 3 minute, ceapa (până când devine translucidă);
  • Adăugați cartofii și mai căliți încă 4 – 5 minute, amestecând continuu;
  • Adăugați apa (astfel încât să acopere cartofii), apoi cimbrul, acoperiți ceaunul și fierbeți la foc mic până când se pătrund cartofii (20 – 25 de minute);
  • Cât fierb cartofii, rumeniți într-o tigaie antiaderentă, fără ulei, bucățile de jambon, întorcându-le pe toate părțile (foc mediu spre mic, 7 – 8 minute);
  • Stingeți jambonul cu vin, acoperiți tigaia și lăsați-o pe foc încă 4 – 5 minute;
  • Adăugați usturoiul feliat, mai lăsați pe foc 1 – 2 minute, apoi stingeți flacăra și acoperiți tigaia;
  • Când cartofii sunt pătrunși, scoateți din ceaun cimbrul, adăugați roșiile, pasta de tomate și pasta de ardei, amestecați și lăsați totul să fiarbă ușor încă 10 – 12 minute;
  • Adăugați jambonul rumenit împreună cu usturoiul, amestecați, potriviți de sare și piper și fierbeți în continuare la foc mic, până când sosul scade la consistența dorită (aveți grijă să nu scadă de tot și în loc de gust de jambon afumat, tocănița să aibă gust de ceaun afumat!): 10 –  15 minute ar trebui să fie suficiente;
  • Îndepărtați ceaunul de pe foc, adăugați pătrunjelul tocat (mie mi-a scăpat această operațiune, așa că l-am adăugat direct în farfurie) și așteptați 10 – 20 de minute înainte de servire. În felul acesta au timp să se întrepătrundă armonios toate aromele.

Tocănița astfel încropită merge foarte bine cu castraveți murați (dacă mai aveți de anul trecut; cei de anul acesta de-abia de-acum încep să aibă un preț bun pentru murat). În lipsă de castraveți murați puteți asambla o salată de sezon: varză albă tocată mărunt, o roșie – două feliate subțire, mărar, sare, piper, ulei, oțet balsamic/zeamă de lămâie. Și dacă vinul l-ați pus tot în tocăniță, încercați s-o acompaniați cu un Guinness. N-o să vă pară rău.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Tocăniță de cartofi noi cu jambon afumat

    • Într-adevăr e foarte fain jambonul. Cel mai mult îmi place să-l pun între straturile de sarmale și să-l las să fiarbă încet-încet câteva ceasuri în cuptor. Iese o nebunie, nu alta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.