Tocană de porc cu ciuperci

100

După tocana de vită cu ciuperci, iată că a venit și rândul celei de porc. Tot cu ciuperci, dar “dreasă” cu smântână, pe principiul că dacă-i bal, apăi bal să fie! Totuși, ca să nu exagerăm cu grăsimile animalice, vă recomand niște pulpă de porc degresată, așa ca asta:

și niște smântână nu chiar cu 32% grăsime. Numai cu 24% 😉 Iar dacă din cantitățile pe care vi le-am indicat mai la vale reușiți să scoateți trei porții, nu trebuie să vă faceți mustrări de conștiința că v-ați îmbuibat din nou. Evident, dacă vă limitați la o singură porție 🙂

Ce vă trebuie?

  • 300 g pulpă de porc degresată, fără os;
  • 300 g ciuperci Champignon proaspete;
  • 1 ardei kapia (mic);
  • 2 ardei grași (mici) – diverse culori;
  • 3 – 4 cepe verzi;
  • ½ legătură pătrunjel;
  • 150 g smântână cu minim 24% grăsime;
  • 100 mL vin roșu sec (am folosit un Carmenere de Chile, dar merge și un Cabernet Sauvignon autohton);
  • 1 + 1 linguri de ulei vegetal (preferabil din sâmburi de struguri);
  • 1/8 linguriță pudră de chilli;
  • ¼  + ¼ linguriță piper mozaic proaspăt râșnit;
  • ¼ + ¼ linguriță sare afumată.

Cum procedați?

  • Tăiați pulpa de porc în cuburi cam de 1,5 – 2 cm și asezonați-o cu sare afumată, piper mozaic (amestec de boabe de piper alb, negru, roșu și verde) și pudră de chilli;
  • Spălați și scurgeți bine ciupercile, apoi tăiați-le în sferturi (dacă sunt mari) sau jumătăți (dacă sunt mai mici); dacă sunt foarte mici, lăsați-le întregi;
  • Spălați ardeii, îndepărtați-le semințele și nervurile, apoi tăiați-i în fâșii înguste și lungi;
  • Curățați și spălați ceapa, apoi tăiați-o în rondele;
  • Spălați pătrunjelul și tocați-l nu prea mărunt;
  • Într-o tigaie antiaderentă (eu am folosit una cu interior ceramic) unsă cu ulei căliți la flacără medie bucățile de pulpă de porc până când se rumenesc frumos (cam 10 minute, cu tigaia acoperită și amestecând din când în când);
  • Stingeți cu vinul roșu și fierbeți înăbușit (cu tigaia acoperită) la foc mic încă 5 – 7 minute;
  • Într-o tigaie antiaderentă ceva mai încăpătoare (un wok) încingeți cealalță lingură de ulei și căliți la foc iute timp de 1 – 2 minute ardeii;
  • Adăugați ciupercile, reduceți focul la mediu și înăbușiți-le încă 6 – 7 minute;
  • Adăugați ceapa verde și mai căliți totul încă 5 – 6 minute, ori până când scade aproape tot lichidul din tigaie;
  • Asezonați cu sare și piper, apoi adăugați în tigaie bucățile de carne împreună cu vinul aferent;
  • Diluați cu 100 mL de apă fierbinte (circa ½ cană), reduceți focul la mic, acoperiți tigaia cu un capac și fierbeți încetișor 15 – 20 de minute, amestecând sporadic;
  • Adăugați smântâna, dați un clocot și luați tigaia de pe foc;
  • Adăugați pătrunjelul tocat și lăsați tigaia acoperită vreo două minute înainte de servire.

Cam asta-i tocănița: are tot ce-i trebuie și n-are nevoie de garnitură suplimentară. Dacă totuși vreți să curățați tot sosul din farfurie, o bucată de pâine proaspătă (din făină integrală, ori din făină de secară) se acceptă. Chiar și o bucată de mămăligă ar rezolva problema 🙂

Cât despre udătură, știți ce zice procedura: același sortiment de vin pe care l-ați folosit la gătit. Ori Carmenere de Chile, ori Cabernet Sauvignon indigen: de Recaș, de Tohani, ori alt “domeniu”.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.