Tocană de cartofi cu apio și fenicul

O tocană de cartofi este una dintre cele mai banale mâncăruri, iar toată lumea știe că orice tocană de cartofi care se respectă începe cu “se călește o ceapă…”. Ei bine, iată o tocană de cartofi care nu începe așa, începe cu “se rumenește niște bacon feliat subțire”, și nici măcar nu conține ceapă. Unii ar putea zice că am comis un sacrilegiu nepunând ceapă în tocana de cartofi, dar sunt persoane care nu au în meniu tocana de cartofi tocmai din cauza cepei prăjite. Fie că nu le face bine, fie că nu suportă mirosul de ceapă prăjită răspândit prin bucătărie și împrejurimile acesteia, ori, mai rău, îmbibat în îmbrăcăminte, chiar “îmbrăcăminte de bucătărie” fiind. Ei bine, pentru această categorie socială care iubește mai puțin (sau deloc) ceapa, am încropit această capodoperă a artei culinare. Ceapa a fost înlocuită – cu succes, aș adăuga, de către niște tije de țelină (apio) în combinație cu puțin fenicul. Nu prea mult, cât să-i confere doar o ușoară aromă meridională.

_201

_202

Bineînțeles, adevărul istoric este cu totul altul, mult mai prozaic (am uitat să pun ceapă la început), dar de ce să lăsăm adevărul să ne strice bunătate de poveste…

Ce vă trebuie?

 • 3 cartofi albi, nu prea mari (cam 400 g cu totul);
 • 1 ardei capia;
 • 1 tijă de țelină (apio);
 • ¼ bulb de fenicul;
 • 4 – 5 cozi de ciuperci sau 2 – 3 ciuperci champignon;
 • 4 – 5 felii subțiri de bacon (circa 40 – 50 g);
 • 1 cutie mică (75 g) de pastă de tomate 24 – 28%;
 • 2 – 3 roșii cherry;
 • ½ legătură de pătrunjel verde;
 • 2 linguri de ulei vegetal;
 • 20 – 30 g unt cu 80% grăsime;
 • 300 – 400 mL apă (sau supă de legume);
 • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Fiind o mâncare de genul “one pot” (adică totul se face într-o singură oală), asigurați-vă că aveți cratița/oala/tigaia necesară scopului propus. Pentru cantitățile enumerate mai sus, din care rezultă două porții zdravene de tocană (ori patru pentru domnișoarele la dietă), vă este suficient un wok. Dacă-i și antiaderent e și mai bine.

Mai întâi pregătiți-vă materialele, să aveți totul la îndemână, ca să nu umblați ulterior năuci prin bucătărie.

Tocați mărunt câteva felii din bulbul feniculului și feliați subțire (2 – 3 mm) tulpina de țelină (apio).

_203

Spălați, curățați ardeiul de cotor, semințe și nervuri și tăiați-l în bucăți.

_204

Dacă folosiți ciuperci întregi, tăiați-le în sferturi. Dacă folosiți doar cozile (rămase uitate prin frigider), potriviți-le de lungime cam la 1,5 – 2 cm.

Spălați și tăiați roșiile cherry în sferturi, iar pătrunjelul spălați-l, scurgeți-l bine și tocați-l grosier.

_217

_219

Curățați cartofii, spălați-i, apoi tăiați-i în cuburi. Ultima operație  executați-o chiar înainte de a-i zvârli în wok.

_210

Încingeți în wok, la foc mediu, uleiul împreună cu untul. De ce și unt și ulei? Mai ales că aveți și grăsimea din bacon. Păi una din explicații ar fi că veți combina savoarea din grăsimea vegetală cu celelalte două de origine animală. A doua ar fi că grăsimea din bacon nu prea ajunge pentru a căli țelina, feniculul, ciupercile și ce mai aveți acolo. A treia, și cea mai importantă: untul de unul singur în tigaia încinsă, face pe nebunul: sfârâie, împroașcă, uneori se mai și arde. Dacă nu sunteți bucătari profesioniști sau vedete TV (aceștia nu sunt obligați să facă curat în urma lor, au persoane special angajate care se ocupă cu asta), puneți untul în puțin ulei.

_205

În amestecul de unt și ulei rumeniți feliuțele de bacon, pe ambele părți, cât să devină ușor crocante, dar fără să le ardeți – cam 2 – 3 minute. Scoateți-le pe hârtie absorbantă, le veți adăuga taman la final.

_206

_207

_214

În grăsimea încinsă rămasă în wok căliți 2 – 3 minute țelina și feniculul, la care adăugați și ciupercile (sau cozile lor) și mai căliți-le și pe acestea încă vreo 2 minute.

_208

_209

_211

Adăugați cartofii tăiați cuburi și bucățile de ardei capia, amestecați bine ca să le învelească grăsimea și mai căliți tot amestecul din wok încă 3 – 4 minute, amestecând continuu.

_212

_213

_215

Turnați apa în wok (sau “stingeți” wokul), reduceți flacăra, acoperiți cu un capac și înăbușiți conținutul cam 10 – 12 minute, după care puteți adăuga roșiile cherry, înăbușind în continuare încă 10 – 12 minute.

_216

_218

Adăugați pasta de tomate, asezonați cu sare și piper, amestecați, și lăsați să scadă lichidul până la consistența dorită a sosului. De exemplu încă vreo 8 – 10 minute.

_220

_221

Acum puteți verifica dacă s-au înmuiat cartofii (înțepându-i cu furculița, care trebuie să pătrundă ușor în ei), iar dacă testul e pozitiv puteți trece la finisaj.

Eu am mai avut niște bucăți de carne de porc rămase de la o mâncare anterioară, pe care le-am recuperat, aruncându-le în wokul cu tocană, doar pentru a se încălzi. Dar peste această etapă puteți sări fără regrete.

_222

Mai rămâne doar să presărați pătrunjelul tocat, să luați wokul de pe foc, să acoperiți tigaia și să aburiți astfel verdeața preț de vreo 2 – 3 minute.

_223

Feliuțele de bacon le puneți peste tocană doar în momentul servirii. Alături merg și niște castraveți murați în saramură, ori o salată de ardei copți. Și nici un degetar de palincă nu-i de lepădat în aceste condiții.

_224

_225

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.