Tartiflette

100Probabil ați gătit de multe ori ceva asemănător, dar n-ați știut că preparatul proaspăt scos din cuptor este o specialitate franceză, din Alpii Savoiarzi. Denumirea de Tartiflette nu vine de la tartă – așa cum ați fi tentați să credeți, ci de la “tartifla” cuvântul care denumește cartoful în dialect Franco-Provençal. Dar asta este o altă poveste. Din respect pentru adevărul istoric, trebuie menționat faptul că la pregătirea Tartiflette este necesar un sortiment de brânză specific zonei Haute-Savoie, și anume Reblochon. Cum Reblochon nu găsești în România chiar pe toate drumurile, mi-am permis să-l înlocuiesc cu un amestec de brânzeturi mai accesibile: caș afumat și Mozzarella.

Ce vă trebuie?

  • 4 – 5 cartofi albi, potriviți;
  • 150 g afumătură de porc (am folosit fleică afumată);
  • 100 g caș afumat;
  • 200 g Mozzarella;
  • 3 – 4 fire de ceapă verde;
  • 2 – 3 căței de usturoi (opțional);
  • 2 linguri de ulei vegetal;
  • sare și piper după gust.

Cum procedați?

  • Fierbeți cartofii în coajă, în apă sărată (10 – 15 minute sunt suficiente), apoi curățați-i și tăiați-i rondele;
  • Curățăți ceapa și tăiați-o în rondele;
  • Cașul afumat și fleica se taie în cuburi mici (sub 1 cm);
  • Mozzarella se taie în felii groase cam de 5 mm;
  • Se călește într-o tigaie antiaderentă unsă cu puțin ulei fleica de porc până când se rumenește, apoi se adaugă partea albă de la ceapă și se mai călește 1 – 2 minute, amestecând;
  • Într-o tavă unsă cu ulei se așează un strat de rondele de cartofi, se asezonează cu piper și se acoperă uniform cu amestecul de fleică și ceapă călite;
  • Se adaugă cuburile de caș afumat, apoi se pune un strat de felii de Mozzarella;
  • Se mai pune un strat de rondele de cartofi, se asezonează cu sare și piper (atenție la sare: și brânza și fleica au suficientă sare), apoi se presară cu rondelele verzi rămase de la ceapă;
  • Se acoperă cu un ultim strat de felii de Mozzarella și se dă la cuptorul preîncălzit la 200˚C;
  • După 10 – 15 minute (când Mozzarella s-a topit) se aprinde flacăra din bolta cuptorului și se rumenește 3 – 5 minute (mai degrabă 3, că la 5 minute începe să se bășice brânza, după cum se vede și în poze 🙂 ).

Se servește fierbinte. Francezii o mănâncă simplă. Românii au voie să pună alături ori niște castraveți murați, ori o salată de ardei copți. Și unii și ceilalți pun alături și niște vin. Alb și sec. Dacă n-aveți vin alb dar aveți un rosé Sec de Murfatlar, atunci musai puneți pe lângă tartiflette și vreo doi cârnăciori bine rumeniți.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

O puteți încerca și pe aceasta.

4 thoughts on “Tartiflette

    • Mă bucur că ți-a plăcut. Iar dacă găsești Reblochon, trebuie să încerci varianta originală. Merită.

  1. Pingback: Tartiflette | Bacau Expres

  2. Pingback: Patru brânze și niște cartofi. Mov | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.