Tartă cu mere

Conform proverbului care zice că omul gospodar își face iarna car și vara sanie, pe vremea când merilor li se rupeau crengile de greutatea roadelor, am pregătit, împreună cu consoarta, câteva porții zdravene de pastă de mere pentru plăcinte, pe care le-am depozitat în congelator, întru așteptarea vremurilor în care prin magazine, ba chiar și prin piețe, găsești doar falnicele mere aduse de peste mări și țări. Cum producătorii din România nu au suficiente capacități de stocare, la ieșirea din iarnă merele autohtone se cam gată, iar cererea pe piață este acoperită doar din importuri.

_010

Zilele aste am atacat și ultima porție de pastă de mere, transformând-o într-o apetisantă și delicioasă tartă cu mere.

Ce vă trebuie?

  • 1 foaie rotundă de aluat foitaj (v-o puteți prepara și singuri sau găsiți de-a gata la magazin, refrigerată sau congelată);
  • 800 g (aproximativ) pastă de mere congelată (vezi aici cum se pregătește);
  • 200 g miez de nucă;
  • 3 linguri de zahăr tos (poate fi și zahăr brun, nu se supără nimenea);
  • 100 g unt de calitate (82% grăsime) rece, de la frigider.

Cum procedați?

Pasta de mere se scoate de cu seară din congelator și se lasă la dezghețat lent, în frigider, până a doua zi. La fel se procedează și cu aluatul de foitaj dacă folosiți din cel congelat.

Luați o formă circulară de tort (28 cm diametru), cu margine detașabilă, tapetați-o cu hârtie de copt și așezați în ea foaia de aluat, întinzând-o ca să acopere atât fundul, cât și marginile formei. Perforați fundul foii de aluat (folosind o scobitoare, furculiță, frigăruie, vârful unui cuțit, bormașină – ce găsiți la îndemână). Asta ca să nu se umfle prea tare în pene aluatul în timpul coacerii.

_101

Turnați pasta de mere în interiorul “cutiei” de aluat, nivelați-o cu o spatulă. Aveți grijă ca înălțimea stratului de pastă de mere să nu depășească înălțimea foii de aluat.

_103

_104

_105

Tocați miezul de nucă, nu prea mărunt – ca să-i simțiți textura. Cel mai lesne se realizează această operație folosind o “multifuncțională” care poate toca / felia / răzui o sumedenie de fructe / legume / nuci. Eu folosesc așa ceva și sunt foarte mulțumit.

_102

_106

_107

Întindeți nuca tocată uniform peste stratul de pastă de mere, apoi presărați pe deasupra zahărul tos.

_108

_109

Bucata de unt tăiați-o în bucăți mici (cam 0,5 × 0,5 × 1,5 cm) și repartizați bucățelele rezultate, cât mai uniform, pe toată suprafața tartei. Cu cât untul este mai rece (am zis rece, nu congelat!), cu atât se taie mai ușor. Dacă folosiți unt la temperatura ambiantă (20 – 25 ˚C) n-o să vă prea reușească operațiunea.

_110

Dați tarta la cuptorul în prealabil preîncălzit la 190 – 200 ˚C. Țineți-o cam 50 de minute, iar dacă cuptorul vostru nu coace uniform, întoarceți-o (dar nu cu susul în jos!) după 25 – 30 de minute. Dacă aveți încălzire și în bolta cuptorului, rumeniți tarta  1 – 2 minute cu focul de sus, ca să se caramelizeze frumos zahărul. Puteți face chestia asta și dacă aveți un arzător special (torță) pentru bucătărie.

_111

_112

Scoateți forma din cuptor, lăsați-o să se răcească, dați jos inelul detașabil, apoi treceți tarta de pe foaia de copt pe platoul de servire. Grijă mare să nu rupeți bunătate de tartă, că n-o să mai aveți apoi ce pune pe Instagram!

_113

_114

_100

_116

_115

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.