Tartă cu brânză, piersici și smochine

_100În cazul în care n-ați ajuns accidental pe acest blog, probabil sunteți deja familiarizați cu faptul că nu mă prea împac cu pregătirea deserturilor, ci doar – cel mult – cu devorarea acestora. Puținele deserturi pe care le găsiți aici (grupate în categoria inspirat denumită “Deserturi”) sunt, în marea lor majoritate, doar pozate și povestite de către subsemnatul. Tarta cu brânză, piersici și smochine despre care este vorba în povestea care urmează este însă atât de simplu de făcut, încât am reușit s-o duc la bun sfârșit singur-singurel, nefiind nici măcar supravegheat de vreo persoană competentă întru prăjiturit. Nu este un desert prea aspectuos, însă în ciuda acestui fapt s-a evaporat într-un timp mult mai scurt decât cel necesar realizării lui.

_101
Ce vă trebuie?

  • 1 bucată dreptunghiulară (275 g) de aluat foitaj;
  • 600 g brânză de vaci;
  • 2 piersici mari și coapte;
  • 5 smochine coapte;
  • 7 linguri de zahăr tos;
  • 1 lingură de zahăr vanilat (nu este o greșeală – citiți “Nota 1” și o să vă lămuriți);
  • 1 lingură de amidon;
  • 6 ouă.

Cum procedați?

În bolul mixerului puneți brânza, zahărul, zahărul vanilat și ouăle. Bateți bine cu telurile mixerului (întâi cu viteză mică și apoi la turație maximă), până la omogenizare.

_103

Adăugați amidonul și amestecați din nou compoziția.

_104

Într-o tavă dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt așezați foaia de foitaj astfel încât marginile ei să se răsfrângă pe pereții tăvii (am utilizat o tavă de 34 × 24 × 5 cm, ceva mai scurtă și mai îngustă decât foaia de aluat).

_105

Turnați compoziția de brânză, zahăr și ouă în tavă și adăugați peste ea fructele, în prealabil curățate, tăiate în bucăți mici.

_106
_107_108

Dați tava pentru o oră la cuptorul în prealabil preîncălzit la 200 ˚C. Pe la jumătatea timpului, întoarceți tava ( la 180˚ sau π radiani, în plan orizontal, nu vertical!). La sfârșit, lăsați 5 minute să se coacă tarta cu flacăra din bolta cuptorului.

_109

După ce scoateți tarta din cuptor, presărați pe deasupra zahăr pudră și, după ce se mai răcorește, feliați-o.

_110
_111

Nota 1: Zahărul vanilat se obține punând într-un borcan cu închidere ermetică zahăr tos și 2 – 3 păstăi de vanilie (puteți folosi chiar și tecile care rămân după ce ați utilizat semințele din ele). În timp, zahărul capătă aroma vaniliei și poate înlocui cu succes zahărul vanilinat din comerț.

_102

Nota 2: Nu-i musai să folosiți neapărat piersici și smochine. Cu unele excepții, merg aproape orice fructe. Iată, de exemplu, o astfel de tartă cu căpșune.

_112_113

Sau, o tartă cu prune:

_203_202
_201

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.