Tajină de pui cu legume

100Când îți place să faci mâncare, să scrii despre ea și s-o pozezi, ai marele avantaj de a primi cadouri utile: ingrediente exotice, ustensile de bucătărie, accesorii foto. Anul trecut, soția mea mi-a făcut cadou o tajină “de firmă”.

Îmi doream de mult un astfel de vas pentru gătit, specific bucătăriei magrebiene (mai multe despre tajină și ce se face cu ea puteți citi aici). N-am putut să-mi aduc una direct de la sursă, nu știu dacă ar fi rezistat pe ruta Rabat – Paris-Orly – Paris-Charles de Gaulle – București-Henry Coandă – Bacău.

Am așteptat o ocazie mai specială pentru a pregăti ceva în noua jucărie primită, ocazie care s-a ivit acum de curând. Am profitat de faptul că a mai trecut fiică-mea pe acasă și am cooptat-o la realizarea unei tajine de pui cu legume. Rețeta originară, de sorginte marocană (am găsit-o în manualul de utilizare livrat împreună cu tajina), a fost ușor modificată (adăugând unele condimente, renunțând la unele legume și înlocuind lămâia murată cu lâmâie proaspătă). Și din nou am gătit pentru trei generații de femei, de această dată cu ajutor substanțial din partea uneia dintre generații.

Ce vă trebuie?

  • Pulpele și aripile unui pui;
  • ½ linguriță pudră de ghimbir;
  • ½ linguriță lămâiță (lemongrass);
  • 1 linguriță curcuma;
  • 1 linguriță boia dulce;
  • ½ linguriță amestec de condimente Ras-el-Hanout;
  • 1 linguriță sos de stridii (oyster sauce);
  • 1 – 2 linguri de ulei de măsline;
  • 150 mL supă de pasăre (pui, găină, curcan) ori, în lipsa acesteia, apă;
  • 1 cățel de usturoi, curățat și feliat;
  • 1 ardei gras roșu, curățat și tăiat în cuburi;
  • 1 dovlecel curățat și tăiat în cuburi;
  • 3 morcovi mai mici, curățați și tăiați în rondele groase (2 cm);
  • 3 roșii tăiate în cuburi;
  • 10 – 12 măsline Kalamata;
  • 1 lămâie cu tot cu coajă, tăiată în cuburi (ar fi ideal dacă ați avea lămâi murate);
  • Zeama de la ½ de lămâie;
  • 1 legătură de pătrunjel verde, tocat;
  • Sare, piper – după gust.

Pentru cușcuș:

  • 250 g cușcuș;
  • ½ linguriță Ras-el-Hanout;
  • ½ linguriță susan alb;
  • ½ linguriță susan negru;
  • 300 mL supă de pasăre (pui, găină, curcan) ori, în lipsa acesteia, apă.

Cum procedați?

Înainte de prima utilizare a tajinei, producătorul acesteia recomandă să turnați în vasul inferior o cantitate mică (100 mL) de lapte adus la fierbere. După ce acesta se răcește se aruncă și se spală din nou tajina, apoi se usucă. Acum este gata pentru utilizare.

Dacă nu aveți o tajină, puteți folosi foarte bine o cratiță sau caserolă, dotate cu un capac obișnuit, cu condiția ca vasul să aibă pereți cât mai groși, pentru distribuția uniformă a căldurii și pentru o bună inerție termică (sursa).

  • Bucățile de carne de pui se șterg bine cu șervete absorbante, se presară cu jumătate din cantitățile de condimente (ghimbir, curcuma, boia, lămâiță, Ras-el-Hanout), se asezonează cu sare și piper, se ung cu ulei de măsline (1 lingură) și sos de stridii, apoi se masează bine și se dau la rece pentru 30 de minute (minim) – 2 ore;
  • Se pune 1 lingură de ulei de măsline în tajină și se călește în ea, la foc mic, usturoiul feliat, 1 – 2 minute;
  • Se adaugă restul de condimente, lămâia și roșiile tăiate cuburi, se amestecă și se lasă să dea un clocot;
  • Se adaugă bucățile de carne de pui și se stropesc cu zeama de la o jumătate de lămâie;
  • Se fierbe încet carnea cam 5 minute, întorcand-o pe toate părțile, după care se adună sub formă de piramidă în centrul tajinei;
  • Se adaugă rondelele de morcov și supa de pasăre (150 mL), se pune capacul conic și se lasă să fiarbă încet, la foc mic, amestecând sporadic, vreme de 40 – 45 de minute;
  • Se adaugă dovlecelul, ardeiul gras și măslinele se acoperă din nou și se mai fierbe lent încă 45 de minute, până când lichidul din tajină scade aproape complet;
  • La final se ia tajina de pe foc și se adaugă pătrunjelul tocat – se acoperă din nou și se lasă 4 – 5 minute în repaus.

Cât timp fierb și ultimele legume adăugate în tajină, se prepară cușcușul:

  • Într-un castron încăpător se amestecă cușcușul cu susanul și cu Ras-el-Hanout, apoi se toarnă peste amestec apă sau supă de pasăre fierbinte;
  • Puteți adăuga și 3 – 4 linguri de zeamă din tajină, pentru un plus de savoare;
  • Se acoperă castronul cu un capac și se lasă cușcușul la umflat 5 – 10 minute (sau până absoarbe tot lichidul);
  • Se afânează apoi conținutul castronului cu o furculiță și cușcușul este gata pentru servire.

Pe farfuria de servire puteți aranja preparatul cum doriți, ori cum credeți voi că este mai estetic.

Eu n-am dat prea mare importanță acestui amănunt, însă am făcut porții individuale pentru fiecare mesean, și le-am dat și tacâmuri. Fac această precizare întrucât în familia marocană la care am fost invitat la masă, toată lumea mânca cu mâna (mai precis cu degetul mare, arătătorul și mijlociul de la mâna dreaptă) direct din platoul mare pe care se aflau tajina de pui și cușcușul. Când spun “toată lumea” mă refer la bărbații care stăteau la masa mare din sufragerie. Femeile și copiii aveau masa lor separată, în bucătărie, la care se așezau după ce terminau să-i servească pe mesenii principali. Asta se întâmpla în A.D. 2006, în Rabat, capitala Marocului, în familia (numeroasă, ce-i drept) a unui profesor universitar. Nu cred că s-au schimbat multe de atunci și până acum.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.