Tăieței cu urechi de lemn

100Probabil dacă-i ziceam “Paste cu ciuperci” nu suna atât de ciudat. Cum adică “tăieței cu urechi”? Și încă “de lemn”! Explicația este simplă. Există o specie de ciuperci, originară din China, pe numele ei științific Auricularia polytricha, ciuperci care în engleză se mai numesc (și) wood ear fungus, de unde și porecla de “urechi de lemn”. Se comercializează uscate (le găsiți cam în toate hypermarketurile la raioanele de produse asiatice) și, pentru a putea fi gătite, necesită hidratare. Despre modul cum se realizează hidratarea am vorbit pe larg aici, așa că nu mai revin asupra subiectului.

Cum dintr-un pilaf făcut deunăzi mi-au mai rămas două ciocănele de pui, iar prin frigider stătea abătută o bucățică de mușchi de porc afumat, le-am aruncat și pe acestea, la un moment dat, în wokul în care am gătit. Dacă n-aveți așa ceva la îndemână, nu-i bai; va rezulta o mâncare vegetariană, ori de post.

Ce vă trebuie?

  • o jumătate de pachet (25 g) urechi de lemn;
  • 200 g tăieței din orez pentru wok;
  • 2 căței de usturoi curățați și tăiați în felii subțiri;
  • 1 lingură de ulei vegetal (poate fi și de arahide ori de susan; dacă n-aveți, merge și de floarea soarelui ori de sâmburi de struguri);
  • 1 lingură de sos Hoisin;
  • 2 – 3 linguri de sos de soia;
  • 4 lingurițe de sos Sukiyaki;
  • ¼ linguriță pudră de chilli (sau ½ ardei iute tocat, după ce ați îndepărtat nervurile și semințele);
  • ¼ linguriță piper mixt (roșu, alb, verde, negru) proaspăt râșnit;

Opțional, puteți pune și carne:

  • 50 g mușchi de porc afumat, tăiat în fâșii subțiri;
  • 2 ciocănele de pui (fierte în prealabil, scoasă carnea de pe oase și ruptă în fâșii).

Cum procedați?

  • Puneți urechile de lemn la hidratat în apă călduță (circa 30 ˚C) cam 1 oră (dacă absorb toată apa, completați-o), scurgeți-le bine (fără a arunca apa rămasă de la hidratare, pe care o veți folosi ceva mai încolo), îndepărtați partea lemnoasă cu care au fost fixate de copac și tăiați-le în fâșii cam de 1 × 2 cm;
  • Încingeți uleiul într-un wok și rumeniți 2 – 3 minute bucățelele de mușchi de porc;
  • Adăugați usturoiul feliat și mai căliți-l, nu mai mult de 1 minut;
  • Dați focul la mediu spre mare și adăugați urechile de lemn;
  • Asezonați-le cu chilli și piper și căliți-le 10 minute, amestecând sporadic;
  • Turnați în tigaie cam 450 – 550 mL apă în care s-au hidratat ciupercile, iar când aceasta începe să clocotească, adăugați tăiețeii;
  • Amestecați, lăsați să fiarbă vreo 4 – 5 minute, apoi adăugați fâșiile de carne de pui, sosul Sukiyaki și sosul de soia;
  • Dați focul la maxim și amestecați continuu, iar după 2 minute adăugați sosul Hoisin;
  • Amestecați energic și “stirfraiți” totul încă 3 – 4 minute (până când nu mai aveți lichid în wok), apoi dați deoparte de pe flacără și acoperiți wokul cu un capac pentru 2 – 3 minute.

Între timp pregătiți paharele cu vin. Un Merlot demisec adus la 14 – 16 ˚C se potrivește foarte bine la ce-o să puneți în farfurii.

Iar dacă nu vă descurcați cu bețișoarele, puneți cu încredere mâna pe furculiță. Că doar n-o să muriți de foame uitându-vă la farfurie 🙂

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Tăieței cu urechi de lemn

Leave a Reply

Your email address will not be published.