Tagliatelle cu sos Gorgonzola și ciuperci împănate cu usturoi

Această rețetă de paste cu ciuperci și sos Gorgonzola nu este nici nouă, nici originală. E inspirată dintr-o rețetă de pe blogul lui Adi Hădean, publicată în iulie 2010. El a folosit spaghetti, eu am pus tagliatelle. El a gătit pentru cei de la Ca$$a Loco, eu am gătit pentru mine și consoartă. El la Cluj, eu la Bacău. Fiecare cu Gorgonzola lui. În rest, mici diferențe în ceea ce privește piperul utilizat și integralitatea ciupercilor champignon brune. Cu cantitățile de mai jos vă ies cam două porții. Pentru mai multe, există regula de trei simplă (a nu se aplica la temperaturi sau la timpii de gătire).

Ce vă trebuie?

Pentru paste:

 • 200 g tagliatelle;
 • 1,5 – 2 L de apă;
 • 1 linguriță de sare.

Pentru sosul Gorgonzola:

 • 1 lingură de ulei de măsline;
 • 25 g unt cu minim 80% grăsime;
 • 150 g brânză Gorgonzola;
 • 200 mL smântână lichidă, nefermentată (de gătit) cu minim 15% grăsime (asta înseamnă că poate avea și 20 sau 30% grăsime);
 • 1 linguriță rasă boabe de piper roșu;
 • 1 linguriță rasă boabe de piper verde;
 • Sare – nu mai puneți, că Gorgonzola are suficientă.

Pentru ciupercile usturoiate:

 • 4 ciuperci champignon brune;
 • 2 – 3 căței de usturoi;
 • 1 lingură de ulei de măsline;
 • Un praf de sare marină grunjoasă.

Pentru decor:

 • Câteva frunze de pătrunjel verde. Tradiționaliștii și fundamentaliștii vor înlocui pătrunjelul cu busuioc.

Cum procedați?

Preîncălziți cuptorul la 200 – 210 ˚C. Pregătiți o tavă pe care o ungeți cu puțin ulei în care să puneți ciupercile.

Curățați usturoiul și tăiați-l în felii subțiri.

_101

Ștergeți bine ciupercile (nu le spălați) și tăiați-le în sferturi. Practicați, cu un cuțit bine ascuțit, în fiecare sfert câte o crestătură în care împănați câte o felie de usturoi.

Puneți sferturile de ciuperci împănate în tavă, asezonați cu sare grunjoasă și dați tava la cuptor pentru circa 20 – 30 de minute, timp în care mai întoarceți ciupercile ca să se rumenească uniform pe toate părțile.

_102

_106

Puneți la fiert apa pentru paste, apă în care ați dizolvat o linguriță de sare.

Când apa începe să fiarbă, adăugați în ea cuiburile de tagliatelle.

_105

Fierbeți-le conform instrucțiunilor producătorului (8 minute în cazul pastelor pe care le-am folosit), timpul cronometrându-l de când apa începe din nou să fiarbă, după ce ați adăugat pastele.

Scurgeți pastele, eventual mai păstrați puțină apă în care au fiert, ca să diluați sosul dacă vi se pare că-i prea gros.

_107

Cât timp fierb pastele și se rumenesc ciupercile în cuptor, puneți într-o tigaie încăpătoare, cu pereți înalți, uleiul și untul. În grăsimea încinsă la foc potrivit căliți 1 – 2 minute boabele de piper.

_104

_108

Adăugați apoi în tigaie brânza Gorgonzola, tăiată sau ruptă în bucăți mari. Amestecați 2 – 3 minute, cât să se topească brânza, apoi adăugați în tigaie smântâna.

_103

_109

_110

După 4 – 5 minute, timp în care smântâna începe să clocotească ușor (dacă clocotește prea puternic, mai reduceți focul) și sosul se îngroașă, răsturnați în tigaie pastele scurse.

_111

Amestecați bine preț de 2 minute, după care dați tigaia deoparte și țineți-o acoperită alte 1- 2 minute.

_112

Puneți pastele cu sos în farfuriile de servire, garnisiți-le cu bucățile de ciuperci împănate cu usturoi și decorați farfuria cu niscaiva verdețuri proaspete.

_113

Evident că alături ar merge și-un pahar de vin. Dată fiind personalitatea puternică a brânzei Gorgonzola, merge chiar și un roșu sec. Iar dacă n-aveți Chianti, măcar la sticlă, dacă nu la butelcuță îmbrăcată în paie, încercați o Fetească Neagră de la Cramele Budureasca.

117

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.