Supă tailandeză de pui cu ciuperci

_100Nu-i chiar o supă, dar cei care n-au stat – ca noi, urmașii dacilor – stavilă turcilor la porțile Ioropei, n-au în vocabular cuvântul “ciorbă”, așa că pentru ei, orice fel de mâncare cu multă zeamă este catalogat drept “supă”. Dac-ar fi după mine, i-aș zice, fără teamă, borș de pui. Numai că în loc să fie dres cu smântână și acrit cu borș de putină, e dres cu lapte de cocos și înăcrit cu zeamă de limetă. Nah, au pus și siamezii ce-au avut la îndemână 🙂

Un alt ingredient pe care nu-l găsim în supele ori ciorbele cu care suntem obișnuiți este pasta Tom Kha, un amestec format din (și acum vă citesc de pe etichetă): suc de tamarind, galangal (16%), ulei de soia, lămâiță (lemongrass), șalote, sare, zahăr, rădăcină de coriandru, chilli roșu (1,1%), frunze de lămâie kaffir, sos de pește și ceva acid citric. La o adică, puteți să vă confecționați și singuri pasta asta (cu condiția să găsiți ingredientele necesare). O punguță de pastă de 70 g este suficientă pentru a obține patru porții de supă.

Ce vă trebuie?

 • 200 – 300 g piept de pui (fără piele, fără os);
 • 100 – 150 g ciuperci Champignon (am pus brune, dar merg și normale, adică albe);
 • 2 roșii mari (le-am înlocuit cu 6 roșii cherry – sunt singurele care iarna au gust de roșii);
 • 2 șalote mici, întregi (n-am avut, așa că le-am înlocuit cu o jumătate de ceapă roșie mare, tăiată în patru; dacă vreți neapărat șalote, găsiți în Selgros);
 • 70 g pastă pentru supă Tom Kha (găsiți în raioanele de produse asiatice din hypermarket; eu am folosit varianta mai cuminte – cea pe care scrie “mild”; dacă doriți, puteți încerca varianta “hot” sau “spicy”);
 • 160 – 200 mL lapte de cocos (cam jumătate dintr-o cutie obișnuită);
 • 1 lingură de sos de pește;
 • zeama de la ½ limetă (sau chiar de la una întreagă, dacă vă place mai acru);
 • Între 750 mL și 1 L de apă (funcție de cum preferați zama: mai groasă ori mai subțire);
 • Câteva frunze de coriandru (sau pătrunjel) pentru decor.

Cum procedați?

Tăiați pieptul de pui în bucăți potrivite (cuburi sau fâșii).

Curățați ceapa și tăiați-o în bucăți mari.

Spălați ciupercile și tăiați-le în sferturi.

Tăiați roșiile în felii (jumătăți sau sferturi, dacă folosiți roșii cherry).

Puneți apa la fiert, iar când aceasta dă în clocot adăugați ceapa (sau șalotele) și pieptul de pui – lăsați-le să fiarbă vreo 10 minute.

Adăugați ciupercile și roșiile, apoi lăsați-le să clocotească – cu capacul pus pe oală – încă vreo 5 minute.

Adăugați pasta Tom Kha, sosul de pește, laptele de cocos, amestecați totul cu simț de răspundere și lăsați să fiarbă încetișor 15 – 20 de minute (verificați carnea să fie fiartă).

Asezonați cu zeamă de limetă și vedeți dacă mai e nevoie de sare și/sau piper (din experiență, vă zic că nu este nevoie, dacă ați pus suficient sos de pește).

Decorați cu frunze de coriandru și serviți fierbinte. Dacă vi se pare prea puțin condimentată, puteți presăra pe deasupra un praf de chilli.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Supă tailandeză de pui cu ciuperci

 1. Pingback: Supă asiatică pentru europeni | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.