Supă de roșii cu Spätzle

Tăiețeii șvăbești – Schwäbische Spätzle (Spätzle fiind termenul șvăbesc pentru vrăbiuță) sunt niște paste (găluscuțe) preparate din făină de grâu sau de grâu spelt (alac spelt), cu mult ou (18%), apă sau lapte și un praf de sare: 1 ou la 100 g făină și 50 mL apă sau lapte. Sunt produse cu indicație geografică de proveniență din Suabia (Schwaben) întâlnite în preparatele culinare din sudul Germaniei, Austria, Elveția, Tirolul de Sud, Alsacia, Moselle, dar și din Ungaria, Slovacia, Slovenia, Ardeal ori Banat. Se pot servi (fierte în apă) ca garnituri la tocănițe (sau papricaș), se pot pune în supe sau pot fi gătite ca fel independent – trase la tigaie cu unt și brânzeturi (sursa). Aluatul de Spätzle se poate modela manual (găluscuțe rupte cu lingura), se poate trece prin prese sau răzătoare speciale. Cum se fac Spätzle de casă puteți vedea aici. Chiar dacă nu sunt greu de “fabricat”, mult mai simplu e să le cumpărați gata făcute. Va trebui doar să le fierbeți, exact ca pe pastele obișnuite. Se găsesc de cumpărat în majoritatea hypermarketurilor, dar și în magazinele on-line. Cele pe care le-am folosit eu sunt achiziționate din Lidl.

_303

Supele limpezi “clasice”, de legume, de pui, de vită, îmi place să fie mai fluide. Pun în ele găluște de griș sau paste, iar uneori mai “uit” în ele câte-un morcov sau niște bucățele de carne. Supele de roșii nu le fac numai cu roșii (deși, de cele mai multe ori nici măcar nu pun roșii proaspete în ele). Le fac ceva mai consistente, cu rădăcinoase și uneori și cartofi, cu orez ori cu paste.

_302

Ce vă trebuie?

 • 1 L de suc din roșii (sau bulion de casă);
 • 2 – 2,5 L de apă (precizare importantă și necesară în urma unor filmulețe văzute pe rețelele de socializare);
 • 3 – 4 morcovi nu prea mari (cam 150 – 200 g);
 • 2 – 3 pătrunjei așijderea (100 – 150 g în total);
 • 1 țelină mică (de vreo 250 – 300 g);
 • 1 ceapă roșie mică;
 • 1 ardei gras roșu proaspat sau congelat;
 • 0,5 L smântână de gătit nefermentată, cu 15 – 20% grăsime;
 • 1 legătură de pătrunjel verde;
 • Sare, piper – după gust.

Pentru paste:

 • 250 g Spätzle;
 • 1,5 – 2 L apă;
 • 1 linguriță rasă de sare fină.

Cum procedați?

Curățați rădăcinoasele și ceapa, spălați-le, apoi mărunțiți-le: ceapa tocată, morcovul și pătrunjelul rondele, țelina (pe care o pregătiți ultima, ca să nu se oxideze) cuburi mici.

_301

_307

Ardeiul gras, dacă e proaspăt, îl curățați de cotor, nervuri și semințe, îl spălați, apoi îl tăiați în bucăți mici. Eu îi folosesc doar dacă e sezonul lor. În rest, am la congelator pungi cu ardei gras tăiat ca pentru ciorbe, ca să nu dau 14 – 15 lei pe kg de ardei de import de la supermarket. Ardeii congelați nu-i dezgheț, îi arunc direct așa cum sunt în oala de supă (fără pungă, evident).

Luați o oală de 4 – 5 L, puneți în ea apa cu legumele mărunțite, inclusiv ardeiul gras, dați foc ochiului de aragaz de sub oală și așteptați. Când apa începe să clocotească, acoperiți parțial oala cu un capac și lăsați legumele să fiarbă cam 25 – 30 de minute la foc mediu spre mic. Puteți testa dacă legumele sunt fierte, caz în care adăugați în oală sucul din roșii și smântâna. Asezonați cu sare și piper și lăsați să dea una – două clocote.

_308

_309

_310

_311

_312

Între timp, spălați, scurgeți și tocați pătrunjelul verde, pe care o să-l adăugați în supă doar înainte de servire.

_313

Cât fierb legumele pentru supă, ocupați-vă de paste. Puneți la fiert apa în care ați dizolvat o linguriță de sare. Când apa adună multe bule pe fundul oalei, așa ca în poză, adăugați tăiețeii șvăbești.

_304

Așteptați să revină apa la fierbere, apoi cronometrați 8 – 10 – 12 minute, cât zice producătorul. Dacă vă faceți singuri Spätzle și le folosiți proaspete, 10 minute de fierbere sunt suficiente. Dacă nu mă credeți pe cuvânt, gustați-le.

_305

Scurgeți tăiețeii din apa în care au fiert. Dacă nu-i folosiți pe loc, spălați-i sub jet de apă rece (altfel se vor lipi între ei).

_306

Adăugați Spätzle în supă, potriviți gustul final de sare și piper, presărați pătrunjelul tocat și …, gata! Masa e servită. Mahlzeit!

_314

_315

_316

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.