Supă-cremă de ţelină

000O supă-cremă deosebit de gustoasă şi hrănitoare. Nu conţine carne şi poate fi preparată inclusiv în post, făcând câteva înlocuiri. Astfel, legumele se călesc iniţial în ulei în loc de unt, iar untul de la final se înlocuieşte cu margarină vegetală. Laptele îl puteţi înlocui cu lapte de soia, lapte de cocos sau chiar supă de legume. La smântână se poate renunţa. Puteţi renunţa şi la vinul cu care stingeţi legumele călite, dar ar fi păcat 🙂 .

 

Ce vă trebuie?
  • O ţelină cam de ½ kg;
  • 4 – 5 cartofi potriviţi;
  • 3 căţei de usturoi curăţăţi, întregi;
  • 100 g unt (50 g la călit legumele, 50 g la pasat supa);
  • 150 mL vin alb sec;
  • 250 – 300 mL lapte;
  • sare şi piper după gust;
Pentru decorare şi servire:
  • Smântână (opţional);
  • Ceapă verde tăiată inele;
  • Ulei din seminţe de dovleac;
  • Piper mozaic râşnit mare.
Cum procedaţi?
  • Se curăţă cartofii şi se taie în cuburi mici, cam de 1 cm;
  • Se procedează la fel şi cu ţelina: se curăţă şi se taie în cuburi mici:
  • Se încinge untul într-o tigaie (cratită, oală) încăpătoare;
  • Se adugă usturoiul întreg şi se căleşte un minut;
  • Se adaugă ţelina si se căleşte cam 2 – 3 minute, amestecând;
  • Se adaugă cartofii şi se mai căleşte conţinutul 2 – 3 minute;
  • Se scot căţeii de usturoi, care au fost folosiţi doar pentru aromatizare;
  • Se stinge amestecul cu un pahar de vin alb şi se lasă să dea un clocot;
  • Se adaugă piperul, se completează cu apă cât să se acopere ţelina şi cartofii şi se lasă să fiarbă la foc mic vreo jumătate de oră;
  • Se îndepărtează de pe foc, se adaugă restul de unt, se potriveşte de sare şi se pasează bine tot amestecul;
  • Se diluează cu lapte până la consistenţa dorită şi se mai dă un clocot;
Se serveşte fierbinte, eventual cu smântână, garnisită cu piper proaspăt măcinat, inele de ceapă verde şi ulei din seminţe de dovleac.
S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Supă-cremă de ţelină

  1. Pingback: Supă-cremă de ţelină | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.