Supă-cremă de legume

_100După aproape trei săptămâni de festinuri culinare (adică de pe la Ignat, cam până după Sf. Ion), vine vremea să mai lăsăm ficatul și sistemul digestiv să se repauzeze și să se refacă. Să ne detoxifiem, cum ar zice nutriționiștii absolvenți ai Google Academy. Așa că vă propun ceva ușor, și de preparat, și de mâncat (sau de “consumat”, dacă verbul a mânca vi se pare vulgar din cale-afară, ori nu este suficient de prețios). O supă-cremă de legume, gen.

Ce vă trebuie?

 • 2 cartofi;
 • 2 morcovi;
 • 2 pătrunjei;
 • 1 țelină mică;
 • 1 păstârnac;
 • 1 ceapă albă;
 • 1 ceapă roșie;
 • 1 bucată (10 – 15 cm) de praz;
 • 1 legătură de pătrunjel verde;
 • 0,5 – 1 L supă concentrată (poate fi de pui, de curcan, de vită – la nevoie se înlocuiește cu 1 – 2 cuburi de vită, pui sau găină și o cantitate corespunzătoare de apă);
 • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Mai întâi va trebui să curățați și să spălați bine toate leguminoasele din listă, pe care ulterior le tăiați în bucăți mari (cepele le puteți lăsa întregi, că nu se supără). Cu excepția prazului, le puneți pe toate într-o oală încăpătoare împreună cu vreo 1,5 – 2 L de apă și le fierbeți domol, la foc potrivit, cam o jumătate de ceas (nu de când puneți legumele în apă, nici de când puneți apa în oală, ci de când începe zama să clocotească).

În ăst timp, vă puteți ocupa de crutoane. Le puteți face simple, fără nici un adaos (în acest fel se păstrează cel mai bine timp îndelungat), ori mai elaborate: cu busuioc și usturoi, cu oregano și usturoi, ori numai cu oregano. Iar aceste crutoane, dacă nu le dați gata cu supe sau alte mâncăruri, le puteți măcina, obținând un pesmet de cea mai bună calitate.

După ce trec vreo 25 de minute din alea 30 cât trebuiau să fiarbă leguminoasele, puteți adăuga și prazul, tăiat în rondele. Fierbe repede.

Acuma, dacă aveți o supă concentrată de vită ori pasăre (bază de supă cum îi zice științific), e momentul s-o aduceți la fierbere și s-o aveți la îndemână. Dacă n-o aveți, aruncați peste legume cubul (cuburile) de concentrat (da, acelea cu E-uri, cu ajutorul cărora vrea să vă omoare oculta mondială, că prea sunteți mulți) și mai învârtiți-vă vreo 5 minute prin jurul oalei al cărei conținut continuă să fiarbă.

Luați oala de pe foc și pasați cu simț de răspundere, folosind un mixer vertical, amestecătura de legume. Reglați apoi consistența supei-creme la valoarea dorită: cu bază de supă, ori cu apă fierbinte, după posibilitățile fiecăruia.

Reveniți apoi cu oala pe foc, clocotiți încă odată conținutul și potriviți gustul de sare și piper.

Dacă vreți să vă îmbunătățiți creația cu oareșce grăsimi de origine animală, acu-i momentul: adăugați smântână (măcar cu 30% grăsime, nu zer) după pofta inimii și mai dați un clocot.

Eu am sărit etapa aceasta, pe considerentul că după atâta dezmăț culinar, ar fi cazul s-o las ceva mai moale cu “inamicul nevăzut” (ăla din reclamă, trigliceridul). Așa că m-am limitat la o legătură de pătrunjel verde, spălat, scurs, tocat mărunțel și aruncat în oală, lăsat 5 minute sub capac (dar fără foc) întru împletirea aromelor, apoi pus în farfurii.

Că veni vorba de farfurii, dacă vă luați farfurii d-astea sub formă de trunchi de piramidă cu baza pătrată, căutați și niște linguri cu geometrie variabilă, cu ajutorul cărora să puteți culege toată supa din recipient.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Supă-cremă de legume

 1. Ma gandesc ca merge si cu paste patratele mici, nerasucite, dar neaparat sa fie cu ou. Se fierbe afumatura, se pun pastele, se lasa pana fierb si ele si se acreste cu bors. Cand s-a racorit putin se drege cu un ou batut amestecat cu lapte. Este o ciorba fara legume, dar foarte potrivita pentru zilele reci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.