Supă-cremă de legume cu crutoane

100Deşi în principiu puteţi folosi orice legume găsiţi la îndemână (iar acum chiar aveţi de unde alege), nu trebuie să lipsească dintre ingrediente cartofii, ceapa şi – pentru culoare – morcovii.

Ce vă trebuie?

  • 2 cartofi potriviți;
  • 1 ceapă roşie;
  • ½ ceapă albă;
  • 2 morcovi;
  • 1 pătrunjel;
  • 1 păstârnac;
  • 1 dovlecel mic;
  • ½ ţelină mică;
  • 2 roşii;
  • 1 gogoşar;
  • ½ lingurița de sare;
  • 2 linguri de ulei vegetal (floarea-soarelui);
  • 2 cuburi de concentrat de pui (dacă vă e teamă că ingredientele din cuburi o să vă ruineze sănătatea, înlocuiți-le cu ½ L supă de pui, reducând corespunzător volumul de apă în care fierbeți legumele); De asemenea, dacă țineți post ori sunteți vegetarieni, renunțați cu totul la ele;
  • Sare și piper (după gust) pentru asezonare.

Pentru crutoane:

  • 4 – 5 felii de pâine din făină integrală sau de secară;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • ½ linguriță zeamă de lămâie;
  • 25 – 50 mL ulei de floarea-soarelui;
  • ½ linguriță oregano uscat;
  • 4 – 5 frunze de busuioc proaspăt, rupte sau tocate (în lipsă, ½ linguriță busuioc uscat).

Cum procedați?

Se curăţă legumele (exceptând roşiile), se spală bine sub jet de apă şi se taie în bucăţi potrivite (cca 2 cm).

Se pun la fiert legumele într-o cantitate suficientă de apă rece, în care adăugaţi sarea, uleiul şi cuburile de concentrat de pui (sau supa de pui).

Când s-au fiert toate legumele (urmăriţi cartoful şi morcovul), scurgeţi faza lichidă (fără însă a o arunca pe toată), iar apoi pasaţi bine (cu un mixer vertical) legumele fierte până la omogenizare.

Treceți crema obţinută printr-o sită deasă şi îndepărtaţi ceea ce rămâne pe sită. Pentru cei nepretenţioşi sau aflaţi în criză de timp această etapă este opţională.

Acum, cu lichidul rămas de la fierbere, puteţi regla consistenţa supei la valoarea dorită. Potriviţi de sare şi piper după gust(uri).

Cât tmp fierb legumele, nu staţi degeaba. Pregătiţi crutoanele:

Curăţaţi o căpăţână de usturoi, zdrobiţi-l şi preparaţi din el o pastă. Lucraţi ca la mujdei: sare, ulei, un strop de suc de lămâie. În plus, ½ linguriţă de oregano uscat şi 4-5 frunze de busuioc proaspăt, rupte sau tocate.

Preîncălziţi cuptorul la 200 °C şi pregătiţi o tavă mare, întinsă, pe fundul căreia aşezaţi o foaie de copt pe care împrăştiaţi cubuleţe de pâine cu latura de 1 cm. Puneţi din loc în loc câte puţină pastă de usturoi. Daţi tava la cuptor şi amestecaţi din 10 în 10 minute, pentru distribuţia uniformă a pastei de usturoi.

Când pâinea este făcută (20 – 30 de minute), închideţi flacăra şi lăsaţi crutoanele în cuptor, să se menţină calde.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.