Supă-cremă de conopidă

100O varză cu studii superioare“. Așa a definit, cu umoru-i caracteristic, Mark Twain conopida. Diferența de clasă se observă dacă stăm să comparăm supa de varză (una dintre cele 7 minuni ale curelor de “slăbire rapidă”) cu supa-cremă de conopidă. Pentru că despre aceasta din urmă este vorba în articolul pe care vreau să vi-l împărtășesc. O supă-cremă fină, cu un gust aparte, la care nu prea aveți mult de trebăluit. O puteți încropi acum, sau mai așteptați până când mai scade prețul conopidei. Acum se vinde prin piețe cu 5 – 7 lei kilogramul, iar dintr-un kg vă ies cam 4 până la 6 porții (funcție de cât de mult vă umpleți farfuria 🙂 ). Voi decideți când o s-o faceți. Rețeta vă așteaptă aici.

Ce vă trebuie?

  • O conopidă de aproximativ 1 kg;
  • O bucată de praz (partea verde) de circa 7 – 10 cm lungime;
  • 50 – 75 g parmezan (sau altă brânză tare – Grana Padano, de exemplu);
  • 100 g smântână de gătit (cu minim 24% grăsime) sau 125 g iaurt gras (vă recomand iaurtul grecesc cu 10% grăsime pe care l-am folosit cu succes la această supă-cremă);
  • Ceva sare și piper (folosiți pe cât posibil un amestec de piper alb, negru, verde, roșu – proaspăt măcinat) – după gust;
  • 100 – 150 mL supă de legume (în lipsă puteți folosi apa în care a fiert conopida, ori chiar apă fiartă).

Cum procedați?

  • Mai întâi desfaceți conopida în buchețele mici pe care le lăsați circa 30 de minute în apă sărată – în felul acesta, eventualii chiriași nevertebrați din conopidă își vor părăsi rapid culcușul;
  • Spălați și scurgeți bine buchețelele de conopidă;
  • Puneți la fiert într-o oală încăpătoare 2 L de apă cu 1 linguriță de sare;
  • Când începe să clocotească apa, aruncați în ea prazul tăiat în rondele subțiri (3 – 5 mm), iar după 2 minute adăugați buchețelele de conopidă;
  • Fierbeți totul la foc mic până când se înmoaie conopida (n-ar trebui să dureze mai mult de 20 – 25 de minute);
  • Scurgeți apa, dar păstrați-o în caz că nu aveți supa de legume la îndemână;
  • Păstrați eventual câteva buchețele mici de conopidă pentru ornat farfuriile de servire;
  • Dați conopida și prazul prin blender, până când obțineți o pastă omogenă;
  • Potriviți de sare și piper și adăugați parmezanul dat prin răzătoarea mică, precum și smântâna (sau iaurtul);
  • Omogenizați totul la blender;
  • Dacă vă iese un fel de piure, nu disperați: adăugați supă de legume/apa în care a fiert conopida/apă fiartă până când ajungeți la consistența dorită a supei-creme;
  • Puneți supa în farfurii și ornați cu buchețele de conopidă fiartă și puțină verdeață (frunze de pătrunjel, rondele de ceapă verde).

Se poate servi ca atare, dar merg foarte bine alături niște crutoane simple (doar cubulețe de pâine prăjite în cuptor, fără alte adaosuri). De asemenea, puteți adăuga în farfuria de servire câteva fâșiuțe de filé de pește afumat. Eu am încercat combinația cu butterfish (îl găsiți prin unele supermarketuri – Selgros, de exemplu) și a mers de minune. S-ar putea să meargă (dar nu garantez 100%) și somonul, tonul sau păstrăvul – fumée să fie!

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

1 thought on “Supă-cremă de conopidă

  1. Pingback: Supă-cremă de conopidă | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.