Supă cremă cu usturoi copt, migdale şi pâine albă – un concept Jamie Oliver produs la mine în bucătărie

000Nu mi-am închipuit vreodată că asocierea între portocale şi usturoi poate produce vreo plăcere papilelor gustative. M-am înşelat.

Conceptul original îl găsiţi aici. Mai jos îl regăsiţi (cu foarte mici modificări) ilustrat şi povestit aşa cum a ieşit din prima încercare.

Ce vă trebuie? (Cantităţile indicate sunt suficiente pentru 4 porţii mici)

  • Două căpăţâni mari de usturoi;
  • O ceapă albă de mărime medie;
  • 120 g migdale crude decojite (dar merg şi cu coajă);
  • 1 L bază supă de pui (se poate prepara, de-o nevoie, şi din două cuburi Knorr de pui şi 1 L de apă);
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • 2 linguri de oţet alb, aromatic;
  • 200 mL smântână de gătit (32% grăsime);
  • 4 – 5 felii de franzelă albă (substituentul pentru Ciabatta originală);
  • 2 portocale curăţate de coajă şi desfăcute în felii;
  • câteva frunze de pătrunjel pentru ornare;
  • câteva frunze de mentă proaspătă (în lipsa lor am utilizat pudră de mentă uscată, cam 1 linguriţă);
  • sare şi piper, după gust.

Cum procedaţi?

  • Desfaceţi usturoiul în căţei, spălaţi-l bine, zdrobiţi-l uşor cu latura cuţitului (fără să-l curăţaţi) şi puneţi-l pe o hârtie de copt în cuptorul preîncălzit la 180°C. Ţineţi-l acolo vreo 15 – 20 de minute, să se înmoaie bine. Nu-l ardeţi!
  • Opăriţi migdalele timp de 1 minut în apă clocotită, spălaţi-le cu apă rece, scurgeţi-le bine şi uscaţi-le în strat subţire, în cuptor. Dacă reuşiţi (mie nu mi-a ieşit), daţi-le coaja jos. Când se răcesc măcinaţi-le într-un blender sau robot de bucătărie.
  • Puneţi apa la fiert şi dizolvaţi în ea 2 cuburi de concentrat de pui (Knorr). Dacă aveţi 1 L supă de pui adevărat, de ţară, ar fi şi mai bine.
  • Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mărunt. Căliţi-o apoi în ulei încins, la flacără mică, vreo 10 minute, până când se înmoaie şi devine translucidă.
  • Turnaţi peste ceapă supa de pui şi smântâna, amestecaţi şi fierbeţi uşor compoziţia, vreo 5 minute.
  • Curăţaţi usturoiul copt şi stoarceţi-l în compoziţie.
  • Rupeţi pâinea în bucăţi mici, fără coajă şi adăugaţi-o şi pe aceasta în compoziţie.
  • Turnaţi oţetul şi mai lăsaţi compoziţia la foc mic să fiarbă vreo 5 minute.
  • Adăugaţi migdalele măcinate, daţi un clocot şi pasaţi compoziţia cu un mixer de mână până la omogenizare.
  • Potriviţi de sare şi piper.
  • Turnaţi supa-cremă în boluri, decoraţi cu felii de portocală tăiate în 2 – 3 bucăţi, cu pătrunjel verde şi mentă (de care aveţi).

Dacă supa iese prea groasă, o puteţi aduce la consistenţa dorită adăugând în ea lapte sau supă de pui. Se poate servi rece (în special vara), călduţă sau fierbinte.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

5 thoughts on “Supă cremă cu usturoi copt, migdale şi pâine albă – un concept Jamie Oliver produs la mine în bucătărie

  1. Trebuia sa decojesti migdalele inainte sa le bagi in cuptor, se duce coaja usor dupa ce-au fost oparite/inmuiate. Odata ce le-ai copt s-a intarit coja la loc pe ele.

    • Am incercat cu ele umede. N-a mers. Le-am lasat sa se usuce. N-a mers. Le-am bagat la cuptor. Tot n-a mers. Am reusit sa curat vreo 3 in 5 minute 🙂

  2. Pingback: Masa de Crăciun a bloggerului care n-a tăiat porcul | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.