Nu mi-am închipuit vreodată că asocierea între portocale şi usturoi poate produce vreo plăcere papilelor gustative. M-am înşelat.
Conceptul original îl găsiţi aici. Mai jos îl regăsiţi (cu foarte mici modificări) ilustrat şi povestit aşa cum a ieşit din prima încercare.
Ce vă trebuie? (Cantităţile indicate sunt suficiente pentru 4 porţii mici)
- Două căpăţâni mari de usturoi;
- O ceapă albă de mărime medie;
- 120 g migdale crude decojite (dar merg şi cu coajă);
- 1 L bază supă de pui (se poate prepara, de-o nevoie, şi din două cuburi Knorr de pui şi 1 L de apă);
- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 2 linguri de oţet alb, aromatic;
- 200 mL smântână de gătit (32% grăsime);
- 4 – 5 felii de franzelă albă (substituentul pentru Ciabatta originală);
- 2 portocale curăţate de coajă şi desfăcute în felii;
- câteva frunze de pătrunjel pentru ornare;
- câteva frunze de mentă proaspătă (în lipsa lor am utilizat pudră de mentă uscată, cam 1 linguriţă);
- sare şi piper, după gust.
Cum procedaţi?
- Desfaceţi usturoiul în căţei, spălaţi-l bine, zdrobiţi-l uşor cu latura cuţitului (fără să-l curăţaţi) şi puneţi-l pe o hârtie de copt în cuptorul preîncălzit la 180°C. Ţineţi-l acolo vreo 15 – 20 de minute, să se înmoaie bine. Nu-l ardeţi!
- Opăriţi migdalele timp de 1 minut în apă clocotită, spălaţi-le cu apă rece, scurgeţi-le bine şi uscaţi-le în strat subţire, în cuptor. Dacă reuşiţi (mie nu mi-a ieşit), daţi-le coaja jos. Când se răcesc măcinaţi-le într-un blender sau robot de bucătărie.
- Puneţi apa la fiert şi dizolvaţi în ea 2 cuburi de concentrat de pui (Knorr). Dacă aveţi 1 L supă de pui adevărat, de ţară, ar fi şi mai bine.
- Curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mărunt. Căliţi-o apoi în ulei încins, la flacără mică, vreo 10 minute, până când se înmoaie şi devine translucidă.
- Turnaţi peste ceapă supa de pui şi smântâna, amestecaţi şi fierbeţi uşor compoziţia, vreo 5 minute.
- Curăţaţi usturoiul copt şi stoarceţi-l în compoziţie.
- Rupeţi pâinea în bucăţi mici, fără coajă şi adăugaţi-o şi pe aceasta în compoziţie.
- Turnaţi oţetul şi mai lăsaţi compoziţia la foc mic să fiarbă vreo 5 minute.
- Adăugaţi migdalele măcinate, daţi un clocot şi pasaţi compoziţia cu un mixer de mână până la omogenizare.
- Potriviţi de sare şi piper.
- Turnaţi supa-cremă în boluri, decoraţi cu felii de portocală tăiate în 2 – 3 bucăţi, cu pătrunjel verde şi mentă (de care aveţi).
Dacă supa iese prea groasă, o puteţi aduce la consistenţa dorită adăugând în ea lapte sau supă de pui. Se poate servi rece (în special vara), călduţă sau fierbinte.
Trebuia sa decojesti migdalele inainte sa le bagi in cuptor, se duce coaja usor dupa ce-au fost oparite/inmuiate. Odata ce le-ai copt s-a intarit coja la loc pe ele.
Am incercat cu ele umede. N-a mers. Le-am lasat sa se usuce. N-a mers. Le-am bagat la cuptor. Tot n-a mers. Am reusit sa curat vreo 3 in 5 minute 🙂
data viitoare foloseste direct fulgi. problem solved 😀
De găină? 😀
Pingback: Masa de Crăciun a bloggerului care n-a tăiat porcul | Food and beyond…