Supă-cremă cu leurdă şi jambon crocant

200O supă uşoară (nu-i de post întrucât are smântână şi unt, eventual puţin jambon, costiţă sau şunculiţă – toate crocante), care se pretează sezonului. Leurda se găseşte peste tot, iar cu celelate ingrediente nu-i nici o problemă.

Ce vă trebuie?

  • 2 legături de leurdă;
  • un cartof;
  • o ceapă galbenă;
  • câţiva morcovi;
  • un ardei gras roşu;
  • câteva fire de ceapă verde;
  • 200 mL smântână de gătit;
  • 50 g unt;
  • 2 – 3 felii de jambon crud-uscat;
  • sare şi piper după gust.


  • Spălaţi bine leurda în mai multe ape;
  • Fierbeţi cartoful, morcovii, ceapa, ardeiul într-un litru de apă cu sare;
  • Când sunt fierte, daţi deoparte ceapa şi cartoful; daţi prin blender zeama împreună cu morcovii şi ardeiul gras;
  • Fierbeţi la abur leurda, cam 2 – 3 minute (cât să se înmoaie numai, fără să-şi piardă vitaminele şi culoarea), după care daţi-o prin blender;
  • Prăjiţi feliuţele de jambon în tigaie (fără ulei), cât să devină crocante;
  • Căliţi ceapa verde în unt preţ de 2 – 3 minute, după care adăugaţi leurda şi mai căliţi 2 minute;
  • Stingeţi cu crema de legume, pe care o adăugaţi în porţii mici, amestecând;
  • Adăugaţi smântâna, potriviţi de sare şi piper, daţi un clocot.

Se serveşte cu feliuţe crocante de jambon şi pâine prăjită (crutoane).

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

4 thoughts on “Supă-cremă cu leurdă şi jambon crocant

  1. Pingback: Supă-cremă de leurdă cu Cambozola şi Grana Padano | Food and beyond…

  2. Pingback: Supă-cremă de leurdă cu brânză și smântână | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.