Șuba – salată rusească cu pește afumat

215Foarte populară în Moldova de dincolo de Prut, șuba este o salată de sorginte rusească, având multe în comun cu salata à la Russe ori cu a noastră binecunoscută salată boeuf.

Dacă prima n-are carne și este bazată pe legume fierte înecate în maioneză, iar a doua se baza la origini pe carne de vită (de unde și denumirea), șuba își trage proteina în mare parte din pește, pește care poate fi marinat sau afumat. Este un aperitiv nepretențios și mai rapid de preparat decât salatele înrudite: toate legumele se dau prin răzătoare, nu trebuie tocate la cuțit. De regulă, o astfel de salată conține pește, ceapă (fie albă, fie roșie), cartof, morcov, sfeclă roșie și ceva maioneză. Proporțiile între ingrediente sunt variabile (de gustibus …), însă ideea este de a echilibra cât mai armonios gusturile, aromele și texturile atât de diferite ale ingredientelor folosite. Față de salatele întrudite, șuba se așterne în straturi distincte, a căror ordine este mai puțin importantă atâta timp cât ținem cont de faptul că peștele trebuie să fie în contact cu ceapa, iar cele două ingrediente mai dulci (morcovul și sfecla) n-ar trebui să se învecineze. Are un singur inconvenient: oricât de puțină ai încerca să faci, tot multă iese 😉

Ce vă trebuie?

Cantitățile pe care vi le indic sunt pur orientative. Cum spuneam, fiecare cu gusturile sale.

  • 2 fileuri de macrou afumat;
  • o sfeclă roșie, coaptă (cam 300 – 400 g);
  • 4 morcovi;
  • 4 cartofi potriviți (nu vă uitați că în poze sunt vreo 10, am făcut și niște cartofi țărănești 🙂 );
  • o ceapă roșie, mare;
  • o maioneză făcută în casă din: 1 gălbenuș crud, 1 gălbenuș fiert tare, 1 lingură de muștar, zeama de la ¼ lămâie, 200 mL ulei de răsărită (dacă nu știți ce-i aia, puneți ulei de floarea soarelui sau de girasole!);
  • sare și piper, după gust.

Cum procedați?

  • Fierbeți cartofii în coajă și morcovii curățați (pentru economie de timp am pus la un loc, în vasul de fierbere la abur, morcovii, cartofii și oul pentru maioneză);
  • Sfecla o puteți coace în cuptor, la 200 ˚C (30 – 40 minute), o puteți fierbe (curățată și tăiată în cuburi) sau puteți proceda ca mine: o cumpărați gata coaptă și curățată din supermarket;
  • Pe fundul unui vas încăpător (preferabil transparent) așezați un strat de cartof fiert, dat prin răzătoarea mare, peste care presărați puțină sare și piper;
  • Radeți peste cartof morcovul și întindeți-l în strat;
  • Peste morcov adăugați peștele tăiat în cuburi mici, cam de 0,5 cm latura;
  • Peste pește adăugați ceapa tocată ceva mai mare;
  • Peste stratul de ceapă radeți sfecla roșie și mai adăugați ceva sare și piper;
  • Ungeți pe deasupra toată construcția cu un strat subțire de maioneză, acoperiți vasul cu un capac sau cu folie alimentară (ca să nu plece aroma cepei prin tot frigiderul) și dați salata la rece pentru câteva ore, deși ideal ar fi să stea până a doua zi pentru o mai bună întrepătrundere a aromelor.

Având în vedere zona de obârșie a preparatului, ar merge foarte bine cu o vodcă mică și rece. Iar în farfurie, când nu vă vede nimeni, puteți să amestecați bine toate ingredientele dacă vă place mai mult așa.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

6 thoughts on “Șuba – salată rusească cu pește afumat

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

  2. O fac de mulți ani. Mai bine iese dacă o faceți la dublu ( după maioneză puneți din nou cartofi, morcov etc. și terminam cu maioneza bineînțeles ). Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published.