La origini stă Vita Stroganoff, un preparat clasic din bucătăria rusă (detalii aici). L-am încropit și eu, acum mai bine de cinci ani, inspirat de o rețetă marca Jamie Oliver. Dacă vă interesează, îl găsiți aici.
De data aceasta vreau să vă povestesc o variantă recentă, în care am înlocuit mușchiul de vită cu piept de pui și ciupercile champignon cu hribi.
Ce vă trebuie?
- 1 piept de pui dezosat, fără piele (cam 400 – 500 g în total);
- ½ kg hribi cuburi, congelați (bineînțeles, puteți folosi și hribi proaspeți);
- 2 căței de usturoi;
- 1 linguriță de sos Worcester;
- 1 linguriță de sos Teriyaki;
- 20 g unt cu min. 80% grăsime;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- 1 lingură de muștar clasic (pentru un preparat puțin mai picant puteți folosi muștar de Dijon);
- 200 g “Smântână dolofană” de la lăptăria cu caimac (35% grăsime);
- 100 g smântănă lichidă de gătit La Dorna, cu 20% grăsime;
- 50 – 75 mL brandy de calitate – nu-i musai să fie Metaxa Special Reserve, poate fi și un Metaxa de ★★★★★, ba chiar de ★★★; în extremis, suportă și Alexandrion;
- 1 vârf de cuțit de oregano uscat;
- Sare, piper – după gust.
Cum procedați?
Tăiați pieptul de pui în cuburi cam de 1,2 – 1,5 cm. Asezonați cu sare, piper, sos Worcester, sos Teriyaki, amestecați bine și lăsați carnea la odihnă măcar 30 de minute.
Curățați usturoiul și tocați-l mărunt.
Luați o tigaie antiaderentă, încăpătoare, cu margini înalte (cam ca asta) în care încingeți la foc potrivit untul împreună cu uleiul de măsline (cum v-am mai zis în repetate rânduri, uleiul din amestec nu permite untului nici să se ardă, nici să împroaște toată bucătăria).
Aruncați bucățile de piept de pui în tigaia încinsă și rumeniți-le amestecând sau scuturând tigaia (atenție că e grea), cam 12 – 15 minute.
Peste carnea lejer rumenită adăugați jumătatea de kg de hribi (nu necesită și nici nu se recomandă decongelarea prealabilă a acestora).
Amestecați, acoperiți tigaia cu un capac și înăbușiți conținutul la foc mic spre mediu, cam 10 minute, amestecând sporadic.
Asezonați conținutul tigăii cu sare și piper, apoi adăugați usturoiul tocat. Lăsați tigaia descoperită, la foc potrivit și așteptați cam 5 minute (neuitând să mai amestecați din când în când) să plece apa, apoi stingeți conținutul cu brandy. Aveți voie chiar să flambați, lucru pe care nu mi-am permis să-l fac, aflându-mă sub strictă supraveghere.
Adăugați smântâna dolofană și muștarul, omogenizați, lăsați să fiarbă ușurel încă 2 – 3 minute, sub amestecare ușoară.
Dacă vi se pare compoziția prea groasă, turnați în ea cu încredere smântâna lichidă La Dorna. N-are cum să strice, au contraire!
Mai dați un clocot așa, ca de final, presărați cu oregano, luați tigaia de pe foc și țineți-o acoperită 1 – 2 minute.
De-acum Stroganofful de pui cu hribi este numai bun de pus în blide.
În materie de garnituri, Stroganofful nu-i deloc pretențios. Se poate combina cu (aproape) orice: orez, piure de cartofi sau mixt (cartofi + țelină), cartofi pai ș.a.m.d.
În buna tradiție rotaliană, l-am servit pe mămăligă acompaniat de un pahar de vin de Chianti. Dacă vă surâde ideea, nu uitați să porniți mămăliga de îndată ce puneți hribii congelați în tigaie. Nu de alta, dar să nu aștepte Stroganofful după ea.
Se poate servi și cu paste. Tot așa, țineți cont de timpul de fierbere al pastelor, astfel încât și pastele și Stroganofful să fie gata simultan.
O sugestie ar fi penne rigate din grâu dur integral, fierte 8 minute (așa zice producătorul) în apă cu sare, apoi scurse (fără a le clăti cu apă rece).
Peste paste se adaugă Stroganofful, deasupra căruia se presară pătrunjel verde tocat grosier (cu toporul, cum s-ar zice).
Merge alături și un pahar de rosé. Au scos cei de la Vincon Vrancea, sub marca Beciul Domnesc un cupaj demisec în care se simte chiar bine aroma de Busuioacă de Bohotin. Merită să-l testați!
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
Pingback: File de somon Teryiaki marinat în iaurt grecesc | Food and beyond…