Strapatsada – omletă grecească cu roșii și brânza Feta

111Foarte populară în multe zone ale Greciei continentale, strapatsada se remarcă prin numărul mic de ingrediente, specifice locului (ouă, tomate, ulei de măsline, brânză Feta), cât și prin simplitatea modului de preparare. Este un preparat care “merge” fie ca fel principal la prânz, fie ca mic dejun. Între noi fie vorba, la greci micul dejun se cam confundă – ca oră de servire – cu prânzul. Dacă s-ar fi inventat în locurile din care mă trag, s-ar fi numit “păpăradă cu paradaise” ori “păpăradă cu porodici” 🙂

Există multe modalități de a pregăti strapatsada, aromatizând-o cu diverse ierburi (oregano, busuioc, pătrunjel, mărar), însă întotdeauna se folosesc roșii proaspete fie tocate mărunt, fie date prin răzătoare, fie – mai modern – blenduite. Varianta pe care v-o propun aici este una dintre cele mai simple și mai rapide. Din cantitățile indicate vă iese o porție sănătoasă.

Ce vă trebuie?

  • 3 – 4 roșii bine coapte (cam 350 g);
  • 3 ouă;
  • 100 – 150 g brânză Feta;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline;
  • 1 praf de sare;
  • 1 praf de zahăr (opțional);
  • 1 praf de piper alb, proaspăt măcinat;
  • 1 – 2 lingurițe de oregano uscat;
  • 4 – 5 frunze de pătrunjel verde.

Cum procedați?

  • Taiați roșiile în cuburi mici sau dați-le prin răzătoare;
  • Într-o tigaie antiaderentă încingeți uleiul de măsline la foc mare;
  • Adăugați în tigaie roșiile împreună cu sucul pe care l-au lăsat, dați un clocot apoi reduceți focul la mediu spre mic;
  • Lăsați să fiarbă ușor, amestecând sporadic, până când se evaporă majoritatea apei și compoziția se îngroașa (o să dureze cam 10 – 15 minute);
  • Între timp bateți bine ouăle cu o furculiță și tăiați sau rupeți brânza în bucățele mici;
  • Asezonați cu sare (atenție, că Feta este sărată și ea!), piper, zahăr (opțional) și oregano;
  • Adăugați ouăle bătute în tigaie și amestecați bine cu o lingură de lemn;
  • Țineți tigaia pe flacără, amestecând continuu până când ouăle sunt făcute și absorb “bulionul” – cam 5 – 8 minute durează această operațiune.

Treceți compoziția într-o farfurie fierbinte și presărați deasupra brânza Feta, niște oregano și câteva frunze de pătrunjel verde. Lăsați-o câteva minute înainte de servire, să aibă timp brânza să se topească puțin și să se îmbine aromele. Cât se întâmplă asta puteți prăji vreo două felii de pâine de secară și vă puteți delecta cu câțiva stropi de ouzo cu multă gheață.

Καλή όρεξη!

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Mai multe preparate din bucătăria grecească, aici.

1 thought on “Strapatsada – omletă grecească cu roșii și brânza Feta

  1. Pingback: Strapatsada – omletă grecească cu roșii și brânza Feta | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.