Stir-fry de somn cu tăieţei

000Un prânz gătibil în 20 de minute. Doar peştele trebuie ţinut din timp la marinat. Dacă folosiţi peşte congelat, dezgheţaţi-l lent, în frigider, peste noapte. Nu folosiţi cuptorul cu microunde! În lipsa somnului puteţi folosi somonul, că are doar un „o” în plus :). Şi un ultim sfat: întrucât sosul Teriyaki conferă peştelui un gust dulceag, cel mai bine la tăieţei adăugaţi un sos de wok mai picant (cel folosit de mine, Ajam Pangang, este tot uşor dulce), pentru un mai bun contrast gustativ. Un sos pe bază de chilli, de exemplu.

 

 

Ce vă trebuie?

  • Rondele de somn, cam 0,5 – 0,6 kg (am avut una singură care avea peste 700 g);
  • 125 g tăieţei pentru wok;
  • 2 linguri sos de soia;
  • 2 linguri sos Teriyaki;
  • 3 – 4 linguri sos pentru wok;
  • 1 lingură de ulei din seminţe de struguri;
  • piper şi chilli, după gust.

Cum procedaţi?

  • Se taie somnul în bucăţi nu prea mari, îndepărtând oasele, eventual şi pielea;
  • Se stropesc bucăţile de somn cu sos de soia şi sos Teriyaki şi se dau la rece pentru 1 – 2 ore;
  • Se fierb tăieţeii în apă clocotită cu puţină sare, cam 3 – 4 minute;
  • Tăieţeii se scurg, se clătesc cu apă rece şi se ţin aproape;
  • Se încinge wokul cu ulei şi se stirfraiesc în el, la flacără medie spre mare, bucăţile de somn împreună cu sosul în care s-au marinat; acum puteţi adăuga piperul şi/sau praful de chilli;
  • Cănd bucăţile de somn sunt rumenite bine (asta se întâmplă în vreo 8 – 10 minute), se scot deoparte şi se păstrează la îndemână;
  • Se aruncă tăieţeii fierţi în wok, în uleiul rămas de la prăjirea somnului;
  • Se stirfraiesc vreo 3 minute, după care se adaugă sosul de wok, se amestecă bine, se mai stirfraiesc 2 minute;
  • Se adaugă bucăţile de somn, se amestecă bine şi se mai ţine wokul pe flacără cam 1 minut, după care se stinge flacăra, se acoperă conţinutul şi se menţine aşa cam 2 – 3 minute înainte de a-l servi.

Somnul fiind mare şi grăsuţ (cu şorici şi slănină) poate fi acompaniat de un pahar de vin roşu tânăr.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

2 thoughts on “Stir-fry de somn cu tăieţei

  1. Pingback: Stir-fry de somn cu tăieţei | Bacau Expres

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.