Stir-fry cu pui şi legume chinezeşti

100Când nu am chef de gătit (se întâmplă şi asta) sau când timpul este scurt până la prânz, salvarea e pieptul de pui în stil asiatic. Un stir-fry clasic la care participă o jumătate de piept de pui dezosat şi o pungă de legume chinezeşti (întotdeauna am aşa ceva în congelator). La care se mai adaugă o lingură de ulei de wok, o lingură de sos de soia, o lingură de sos Worcester şi două linguri de sos de wok. Eventual nişte piper proaspăt râşnit.

Pieptul trebuie mai întâi decongelat. Asta se face la microunde în timpul cel mai scurt. Se spală carnea, se taie în bucăţi potrivite (nici prea mărunte, dar nici să trebuiască hăcuite ulterior în farfurie), cât o îmbucătură. Se pipărează, se masează uşor cu sos Worcester şi sos de soia, se stoarce de excesul de sosuri şi se aruncă în wokul încins în care am pus uleiul de wok (dacă n-avem ulei de wok punem unul de sâmburi de struguri, de măsline sau chiar de floarea-soarelui). Stirfraim vreo 3 – 5 minute puiul, până când se rumeneşte uşor pe toate părtţile. Îl dăm afară din wok şi aruncăm în locul lui legumele congelate. Parcă v-am mai zis chestia asta. Stirfraim până când se topeşte gheaţa şi se evaporă 90 – 95% din lichid. Acum e momentul să condimentăm cu puţin piper şi sos de soia (care ţine loc şi de sare), mai stirfraim puţin, punem carnea înapoi peste legume, adăugăm sosul de wok (acuma am pus un sos de chilli dulce, dar puteţi încerca orice  doriţi), amestecăm bine încă un minut pe flacără iute şi apoi dăm deoparte şi lăsăm totul acoperit cam un minut – două, să aibă timp să se transfere aromele (să se împrietenească, ar zice cineva).

Chiar dacă se zice că puiul merege împreună cu vin alb, la acest stirfrai puţin picant un roşu sec se potriveşte de minune.


S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

2 thoughts on “Stir-fry cu pui şi legume chinezeşti

Leave a Reply

Your email address will not be published.