Șprot crocant marinat

Deși fac parte din familii diferite și diferă la gust (și la preț), puteți avea surpriza ca să cereți la restaurant Engraulis encrasicholus și să constatați că vi se aduce Sprattus sprattus. Adică șprot în loc de hamsii, mai bine zis șprot la preț de hamsii.

_301

Totuși, dacă vă plac hamsiile prăjite, dar ori nu le găsiți, ori le considerați prea costisitoare pentru bugetul de care dispuneți, s-ar putea să vă placă și ceea ce am pregătit mai jos.Încercați să gătiți astfel șprotul și comunicați-mi opinia voastră.

Ce vă trebuie?

 • ½ kg șprot proaspăt sau congelat;
 • 1,2 L ulei de floarea soarelui pentru prăjit;
 • 1 – 2 linguri de oțet balsamic;
 • 1 – 2 linguri de ulei de măsline sau din sâmburi de struguri;
 • 1 lămâie (doar zeama);
 • 1 ceapă roșie lunguiață (ceapă de apă);
 • Sare marină, piper mixt – după gust.

Cum procedați?

Dacă șprotul de care dispuneți este congelat, lăsați-l peste noapte în frigider la dezghețat în ambalajul propriu. Odată dezghețat începe partea cea mai dificilă și mai puțin plăcută a procesului tehnologic, eviscerarea. O să aveți nevoie de un cuțit mic bine ascuțit, multă apă și și mai multă răbdare.

După ce ați terminat de curățat peștii (pe care puteți să-i lăsați cu sau fără cap), îi spălați bine și-i puneți la scurs. Dacă reușiți să îndepărtați cât mai multă apă din și de pe ei, n-o să danseze prea violent în baia de ulei care se prefigurează în următoarea etapă.

_302

Puneți uleiul la încins într-o oală încăpătoare, un ceaun sau o friteuză. După posibilități. Lăsați uleiul să se înfierbânte până la 180 ˚C. Chiar dacă n-aveți un termometru cu care să verificați temperatura, alegeți un pește mai mic și aruncați-l în ulei. Dacă rămâne la suprafață și începe să sfârâie, înseamnă că sunteți aproape de temperatura optimă de prăjire.

_303

Acum puteți începe să prăjiți șprotul. Sfatul meu ar fi să nu-l puneți pe tot odată. Într-un volum de ulei de 1,2 L puteți prăji cam 200 g de pește odată. Dacă vă încăpățânați să prăjiți toată cantitatea într-o singură șarjă, o să se întâmple câteva chestii neplăcute.

_304

 1. În primul rând, temperatura uleiului o să scadă rapid în momentul în care puneți în el brusc o cantitate mare de pește rece.
 2. În al doilear rând, înainte să apuce să se rumenească, peștele se va îmbiba cu mult ulei, lucru care nu vreți să se întâmple.
 3. În al treilea rând, dacă stă înghesuit în baia de ulei, peștele n-o să se rumenească uniform, pe toate părțile. Deci n-o să iasă 100% crocant.
 4. În al patrulea și ultimul rând, nivelul uleiului o să se ridice alarmant. Dacă vasul în care ați încins uleiul nu are măcar 3 – 4 L, s-ar putea să fie necesar să adunați uleiul de pe aragaz, mai ales dacă acesta spumează. Și vă asigur eu că o să spumeze.

_305

Cam după vreo 10 minute spuma bogată începe să se destrame, peștii se ridică la suprafață, de unde pot fi colectați, scurși bine de excedentul de ulei și puși în alt recipient încăpător, care poate fi închis etanș (vă spun mai încolo motivul).

_306

Puteți acum introduce a doua tranșă de pește la prăjit, care ar trebui să fie și ultima, dacă ați respectat gramajele indicate.

_307

După ce ați colectat tot șprotul prăjit, stoarceți peste el zeama de lămâie, adăugați oțetul balsamic și amestecați ușor.

_309

_308

_310

Puteți să adăugați și niște ulei “de-ăla bun”, dar numai dacă vi se pare că n-a rămas suficient ulei de la prăjire.

_311

_312

Cât se răcesc peștișorii, luați ceapa, curățăți-o și tăiați-o sub formă de “peștișori” – cred că ați remarcat tentativa de glumiță din exprimare.

_313

_314

Adăugați peștișorii de ceapă peste peștișorii de șprot (ce-mi plac glumele mele), asezonați cu sare și piper și amestecați ușor.

_315

După ce amestecul s-a răcit suficient, acoperiți vasul cu un capac etanș și puneți-l în frigider. De asta vă spuneam să puneți peștii prăjiți într-un recipient etanș, ca să nu umble miresmele de pește, oțet și ceapă prin tot frigiderul.

_316

Chestia pe care tocmai ați preparat-o este cu atât mai gustoasă cu cât stă mai mult la marinat. Puteți să lăsați șprotul cam 24 – 48 ore la rece, amestecându-l din când în când.

Când v-ați săturat de așteptat, îl puteți da în consum. Merge servit ca atare sau însoțit de niște rondele de cartofi prăjiți, cu ceva lămâie alături. De vin nu vă mai zic, că știți deja ce și cum trebuie.

_201

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Șprot crocant marinat

 1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.