Șprot crocant cu cartofi prăjiți și sos de usturoi

100În vara aceasta am descoperit că îmi plac și peștii de dimensiuni mai mici, nu numai fileurile ori peștii întregi cu oase puține, ușor de detectat, gen păstrăv, doradă, biban de mare. Nu pentru că mi s-a îmbunătățit brusc vederea ori răbdarea, ci datorită faptului că, gătiți într-un anume fel, peștii sub o anumită dimensiune pot fi îngurgitați integral, fără teama de a căpăta “sindromul osului în gât”.

Totul a început la o tavernă amplasată oarecum în afara fluxului principal de vizitatori care asaltează anual insula Kos, Ευδοκία (Mummy’s Cooking). Veniserăm în mod special acolo întrucât știam că aveau cu siguranță “Symi Shrimps”, niște creveți mici, crocanți și foarte gustoși. Am comandat o porție din acești minunați creveți și, la insistențele lui Elias (Ilie pe românește), am luat și o porție de “zargana” după ce acesta ne-a explicat ce sunt: “they are like hamsi, but they’re not hamsi” 😉 .

Zărganii (da, așa se cheamă în limba română cf. dexonline) au apărut la masă într-o prezentare aiuritoare la prima vedere; dacă mi-ar fi spus cineva că o să-mi placă să mănânc pești mici, cu multe oase, garnisiți cu salată de varză și lâmâie, nu l-aș fi crezut în veci! Până la coadă au fost foarte buni. Chiar dacă unii erau mai mari iar oasele lor nu erau comestibile, aveau avantajul că erau ușor de reperat: zărganii au oasele verzi 😉 .

Câteva zile mai încolo am repetat experiența, înlocuind garnitura de varză cu o specialitate grecească: horta. Ad-litteram “Χόρτα” înseamnă “verdeață” sau mai degrabă “buruiană (comestibilă)”, cum ar fi știrul, ștevia, păpădia, cicoarea ș.a.m.d. Salata de horta se obține din frunze opărite în apă cu sare, scurse și apoi asezonate cu oțet sau zeamă de lămâie și ulei de măsline.

La Olympiada, altă tavernă despre care v-am povestit cel puțin odată, am încercat altceva din aceeași categorie: un platou cu sardele și “gopes”, un fel de mini-doradă. Aici am primit un sfat de la Kostas: nu e bine să puneți zeamă de lămâie pe sardelele prăjite, devin amărui.

Revenit acasă, m-am împiedicat de o pungă de șprot congelat (puține șanse să găsești în Bacău plevușcă proaspătă; eventual hamsii, dar nu bag mâna în foc). N-am mai stat pe gânduri, am luat-o și am pregătit-o rapid. Ce-a ieșit, vedeți mai jos.

Ce vă trebuie?

 • ½ kg șprot congelat (din acela de 9 – 11 cm lungime);
 • 3 – 4 linguri de făină albă;
 • ceva sare și piper;
 • 1 L de ulei de palmier (poate fi refolosit de câteva ori; nu prinde mirosul sau gustul alimentelor prăjite anterior).

Cum procedați?

 • Lăsați peștele în frigider peste noapte ca să se dezghețe lent;
 • După ce s-a dezghețat, nu trebuie curățat nici de solzi, nici eviscerat, ci doar spălat și scurs foarte bine;
 • Peștele bine scurs se dă prin făina în prealabil amestecată cu sare și piper;
 • În friteuza cu ulei bine încins se adaugă peștii în 2 – 3 tranșe, astfel încât să nu se lipească între ei (eu i-am pus după ce în prealabil prăjisem în friteuză o porție generoasă de cartofi);
 • Cănd peștii încep să se ridice la suprafața uleiului și capătă o culoare aurie, înseamnă că sunt făcuți;
 • Îi scoateți, scurgând bine excesul de ulei;
 • Cât se rumenește șprotul, pregătiți un mujdei sau un sos de iaurt cu usturoi.

Serviți-i fierbinți, stropiți din belșug cu zeamă de lămâie, cu cartofi prăjiți, sos (mujdei) de usturoi, alături de o bere (neagră) rece.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

9 thoughts on “Șprot crocant cu cartofi prăjiți și sos de usturoi

 1. Pingback: Șprot crocant cu cartofi prăjiți și sos de usturoi | Bacau Expres

 2. De ce sprot cu cartofi prajiti si nu cu mamaliguta…dupa ce ca prajesti sprotul,mai mananci si cu alta prajeala. Bagati fratilor in voi ca d.aia ajungeti la 40 de ani pe la doctor(unii si mai devreme)

  • Alex, nu ți-a băgat nimeni nimic pe gât. Vorba bancului: “Nu-ți place, nu mănânci!”

 3. Pingback: Povestea calamarului umplut | Food and beyond…

 4. Pingback: Somon la grill | Food and beyond…

 5. Pingback: Somon la grill – Bacău Expres

 6. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.