Spanakopita (plăcintă grecească cu spanac) – variaţiuni la temă

200Despre cum se poate face o astfel de plăcintă v-am povestit cu lux de amănunte aici. Reţeta tradiţională grecească implică spanac (proaspăt sau congelat) şi brânză Feta. Puteţi însă încerca şi nişte variante care se abat, mai mult sau mai puţin, de la preparatul original. Iată câteva idei.

Plăcintă cu spanac şi telemea de capră

Se procedează absolut în acelaşi mod, înlocuind brânza Feta cu telemea de capră. Nu cred că mai este nevoie de explicaţii suplimentare.

Plăcintă cu spanac şi somon

În aceasta nu mai puneţi brânză ci, evident, somon. La o porţie de plăcintă vă trebuie 200 – 250 g filé de somon (proaspăt sau congelat), pe care îl tăiaţi în cubuleţe mici (la fel ca pe brânză) şi îl adăugaţi în spanacul deja fiert şi scăzut. În continuare procedaţi ca la varianta clasică.

Plăcintă cu spanac şi leurdă

Aici nu mai înlocuiţi brânza Feta cu alte ingrediente, ci spanacul (parţial). Ideea înlocuirii spanacului cu leurdă este preluată de la Adrian Neag. N-am cutezat să înlocuiesc TOT spanacul cu leurdă ci doar aproximativ un sfert. Spălaţi bine leurda, o fierbeţi la abur vreo 2 – 3 minute (ca să nu-şi piardă nici vitaminele, nici culoarea), o tocaţi mărişor şi o adăugaţi împreună cu spanacul (proaspăt sau congelat) peste ceapa călită în ulei. Usturoi nu mai trebuie adăugat, leurda conferind umpluturii aroma caracteristică. Ulterior puteţi adăuga Feta, telemea, somon, în general ce vă pofteşte inima.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!