Spaghetti quattro formaggi

000Sau „paste/spaghete cu sos de patru brânzeturi” dacă vă place mai mult în limba română. Din categoria „realizabile în 15 minute”. Nivelul de complexitate este redus, vă trebuie puţine vase şi multă brânză. Şi nişte spaghetti, evident.

Ce vă trebuie?

  • 250 g spaghetti (dar puteţi folosi şi tagliatelle sau penne);
  • 200 mL smântână de gătit (acuma am folosit din cea cu 15% grăsime, deşi aş fi preferat‑o pe cea cu 32%, care, din păcate, se epuizase);
  • 100 g Emmentaler (şvaiţer pe numele său popular), dat prin răzătoare;
  • 100 g Grana Padano (sau parmezan), la fel, dat prin răzătoare;
  • 100 g Brie, tăiat în cuburi cam de 0,5 – 1,0 cm;
  • 150 – 180 g Gorgonzola, hăcuită de asemenea în cuburi;
  • 20 – 30 g unt;
  • sare după gust (deşi Gorgonzola este suficient de sărată);
  • piper alb proaspăt măcinat, după gust;
  • câteva fire de busuioc proaspăt sau o linguriţă de busuioc uscat.

Cum procedaţi?

  • Fierbeţi pastele într-un litru de apă, conform indicaţiilor de pe ambalaj. Pe pastele mele scria 8 minute pentru „al dente”. Din experienţa anterioară, „al dente” al nostru nu prea corespunde cu cel al italienilor aşa că le-am fiert 11 minute şi a fost OK;
  • Scurgeţi pastele, clătiţi-le cu apă rece şi ţineţi-le la îndemână;

Cât timp fierb pastele, preparaţi sosul cu patru brânze. Ce v-am dat mai sus (atât cantitativ cât şi calitativ) este cu titlu orientativ. Puteţi combina ce şi cât credeţi de cuviinţă. Eu am fost mulţumit de ceea ce a ieşit în tigaia mea.

  • Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (un wok, de exemplu), topiţi la flacără mică untul;
  • Peste untul topit adăugaţi smântâna şi omogenizaţi amestecul;
  • Înainte de a ajunge la fierbere adăugaţi brânza Brie şi amestecaţi până la încorporarea aproape completă;
  • Adăugaţi Gorgonzola şi amestecaţi, tot aşa, până când e aproape în totalitate încorporată în sos;
  • Adăugaţi apoi şvaiţerul şi parmezanul (date prin răzătoarea mică), amestecaţi pentru încorporare, lăsaţi să dea un clocot;
  • Potriviţi de sare şi piper şi apoi adăugaţi pastele bine scurse;
  • Amestecaţi, adăugaţi câteva fire mărunţite de busuioc proaspăt (în lipsă merge şi o linguriţă de busuioc uscat) şi prânzul este gata.

Dacă n-aveţi un Riesling italian, vi-l recomand pe cel de la Domeniile Tohani.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Spaghetti quattro formaggi

  1. Pingback: Spaghetti quattro formaggi | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.