Soté de ciuperci champignon

000Aport de proteine pentru vegetarieni, extra-proteine pentru carnivori. O mâncare win – win :). Şi nici nu e dificil de realizat.

Ce vă trebuie?

  • 300 – 400 g ciuperci champignon proaspete (le găsiţi în orice perioadă a anului), de mărime mijlocie;
  • O legătură de ceapă verde;
  • O legătură de mărar proaspăt;
  • 2 linguri de ulei vegetal;
  • 2 linguri sos de soia;
  • ¼ linguriţă piper mozaic proaspăt râşnit.

Cum procedaţi?

  • Se spală bine ciupercile în apă rece şi se lasă la scurs, după care se taie în felii subţiri. Am fost deseori întrebat dacă nu trebuie curăţate ciupercile. Răspunsul a fost invariabil NU. Pe lângă faptul că este o operaţiune plictisitoare şi consumatoare de timp, este şi inutilă. Care ar fi scopul curăţării? Îndepărtarea bacteriilor? Oricum se distrug la temperatura la care se procesează ciupercile.
  • Se curăţă şi se taie ceapa în inele.
  • Se toacă mărarul.
  • Se încinge uleiul într-o tigaie încăpătoare (un wok este foarte bun pentru această operaţie) şi se înăbuşă ciupercile (cu tigaia acoperită) cam 5 – 7 minute.
  • Se îndepărtează capacul şi se lasă să se evapore apa eliberată din ciuperci.
  • Când apa s-a evaporat aproape complet, se adaugă piperul, ceapa şi sosul de soia, care ţine loc şi de sare.
  • Se fierbe în continuare, amestecând sporadic, încă vreo 4 – 5 minute la foc mediu.
  • Când s-a evaporat lichidul, rămânând numai uleiul, se adaugă mărarul, se măreşte flacăra şi se căleşte amestecul încă un minut.

Se pot consuma ca atare, cu sos de usturoi, simple sau drept garnitură la preparate de pui, porc, peşte prăjit sau la grătar etc.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!