Sos rapid pentru chiftele marinate

Probabil ați mai văzut ori ați mai citit despre cum se prepară chiftelele marinate. Știți, rețetele acelea în care chiftelele se rumenesc puțin într-o tigaie cu ulei, fără a se găti complet în interior, apoi se toarnă peste ele un sos, cu diverse ingrediente, și se dă tigaia la cuptor întru desăvârșirea preparatului. Nu zic că n-or fi bune și gustoase (exceptând cazul în care sosul se îngroașă cu făină de grâu sau cu amidon – lucru pe care soția mea nu-l suportă cu nici un chip), dar ce te faci în cazurile în care:

 • nu vrei să marinezi toate chiftelele, ci vrei să mai păstrezi câteva pe care să le potrivești cu altfel de garnitură (ca aici, de exemplu), sau
 • ai deja niște chiftele gata pregătite (ori la tigaie, ori în baie de ulei, ori coapte în cuptor) și îți vine brusc pofta de câteva, nu multe, chifteluțe marinate.

_201

_102

Pentru astfel de situații există soluția pe care consoarta mea o aplică de câteva decenii. Un sos rapid pentru chiftele marinate, sos încropit rapid dintr-un minim de ingrediente. De la punerea în operă a sosului și până la aterizarea mâncării în farfurie, nu durează mai mult de un sfert de ceas. Cantitățile indicate mai jos sunt suficiente pentru un sos care să “marineze” 10 – 12 chiftele potrivite ca mărime, asta însemnând cam 3 – 4 porții.

Ce vă trebuie?

 • 400 g (2 cutii mici) smântână de gătit cu minim 30% grăsime;
 • 80 g (1 cutie mică) pastă de tomate cu minim 24% substanță uscată;
 • 2 – 3 frunze de dafin;
 • ½ linguriță sare marină proaspăt râșnită;
 • ½ linguriță piper mixt proaspăt măcinat;
 • un praf de zahăr;
 • Câteva boabe de piper roșu pentru decor.

_101

Cum procedați?

Turnați smântâna într-o crăticioară cu pereți înalți și încălziți-o la foc mediu.

Încorporați în smântână, amestecând, pasta de tomate.

_103

Asezonați cu sare, piper zahăr, apoi adăugați frunzele de dafin.

_104

Dați un clocot și apoi lăsați sosul să fiarbă la foc mic, timp de 3 – 4 minute.

Adăugați în sos chiftelele (prăjite în ulei sau coapte în cuptor) și lăsați-le să fiarbă în sos 7 – 8 minute. Chiftelele fiind deja gătite, ele trebuie doar să se încălzească și să se impregneze cu sos.

_105
_106

Puneți chiftelele (3 până la 5 bucăți, în funcție de dimensiunile lor) într-o farfurie adâncă, acoperiți-le cu sos după pofta inimii și decorați farfuria cu câteva boabe de piper roșu. Se pot adăuga și două – trei frunze de pătrunjel (dar nu-i obligatoriu) ca să iasă farfuria mai colorată.

_107

Puteți acompania farfuria cu un pahar de vin alb sec (o Frâncușă de Cotnari, de exemplu), iar ca să curățați sosul din farfurie (obicei văzut în restaurantele franțuzești) ajutați-vă de câteva felii de baghetă proaspătă, de preferat din făină integrală.

HPIM1486 Paris 2006 Paine

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Sos rapid pentru chiftele marinate

 1. Pingback: Crochete din piept de curcan | Food and beyond…

 2. Pingback: Copturi de pandemie (1) – Chifle | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.