Probabil ați mai văzut ori ați mai citit despre cum se prepară chiftelele marinate. Știți, rețetele acelea în care chiftelele se rumenesc puțin într-o tigaie cu ulei, fără a se găti complet în interior, apoi se toarnă peste ele un sos, cu diverse ingrediente, și se dă tigaia la cuptor întru desăvârșirea preparatului. Nu zic că n-or fi bune și gustoase (exceptând cazul în care sosul se îngroașă cu făină de grâu sau cu amidon – lucru pe care soția mea nu-l suportă cu nici un chip), dar ce te faci în cazurile în care:
- nu vrei să marinezi toate chiftelele, ci vrei să mai păstrezi câteva pe care să le potrivești cu altfel de garnitură (ca aici, de exemplu), sau
- ai deja niște chiftele gata pregătite (ori la tigaie, ori în baie de ulei, ori coapte în cuptor) și îți vine brusc pofta de câteva, nu multe, chifteluțe marinate.
Pentru astfel de situații există soluția pe care consoarta mea o aplică de câteva decenii. Un sos rapid pentru chiftele marinate, sos încropit rapid dintr-un minim de ingrediente. De la punerea în operă a sosului și până la aterizarea mâncării în farfurie, nu durează mai mult de un sfert de ceas. Cantitățile indicate mai jos sunt suficiente pentru un sos care să “marineze” 10 – 12 chiftele potrivite ca mărime, asta însemnând cam 3 – 4 porții.
Ce vă trebuie?
- 400 g (2 cutii mici) smântână de gătit cu minim 30% grăsime;
- 80 g (1 cutie mică) pastă de tomate cu minim 24% substanță uscată;
- 2 – 3 frunze de dafin;
- ½ linguriță sare marină proaspăt râșnită;
- ½ linguriță piper mixt proaspăt măcinat;
- un praf de zahăr;
- Câteva boabe de piper roșu pentru decor.
Cum procedați?
Turnați smântâna într-o crăticioară cu pereți înalți și încălziți-o la foc mediu.
Încorporați în smântână, amestecând, pasta de tomate.
Asezonați cu sare, piper zahăr, apoi adăugați frunzele de dafin.
Dați un clocot și apoi lăsați sosul să fiarbă la foc mic, timp de 3 – 4 minute.
Adăugați în sos chiftelele (prăjite în ulei sau coapte în cuptor) și lăsați-le să fiarbă în sos 7 – 8 minute. Chiftelele fiind deja gătite, ele trebuie doar să se încălzească și să se impregneze cu sos.
Puneți chiftelele (3 până la 5 bucăți, în funcție de dimensiunile lor) într-o farfurie adâncă, acoperiți-le cu sos după pofta inimii și decorați farfuria cu câteva boabe de piper roșu. Se pot adăuga și două – trei frunze de pătrunjel (dar nu-i obligatoriu) ca să iasă farfuria mai colorată.
Puteți acompania farfuria cu un pahar de vin alb sec (o Frâncușă de Cotnari, de exemplu), iar ca să curățați sosul din farfurie (obicei văzut în restaurantele franțuzești) ajutați-vă de câteva felii de baghetă proaspătă, de preferat din făină integrală.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
Pingback: Crochete din piept de curcan | Food and beyond…
Pingback: Copturi de pandemie (1) – Chifle | Food and beyond…